Sidor

fredag 22 april 2011

Karamelliserad äppelkaka.

Ingredienser
Beräknat för 10 portioner
Topping
2 st äpplen
1 msk muscavadosocker
1 msk vanligt socker
1 msk smör

Kakasmet
2 st ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
3 tsk strösocker
1 tsk bakpulver
1,5 dl Crème fraiche

Gör så här:
Sätt ugnen på 180°. Skiva äpplena.
Smält muscavadosocker, socker och smör i en stekpanna, som får plats i ugnen, till en karamell. Tänk på att använda en stekpanna som tål att stå i ugnen. Det vill säga inte en panna med plast eller trä. Lägg i äppelskivorna.
Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
Häll smeten över äppelskivorna och karamellen och ställ in i ugnen. Grädda i ca 20 minuter. För att testa om kakan är klar, stick spetsen på en kniv i mitten av kakan. Om ingen smet fastnar är kakan klar.
Låt kakan vila 5-10 minuter och vänd därefter upp den på ett fat.

Servera tillsammans med vispad grädde eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar