Sidor

onsdag 27 april 2011

Måløy. (Norge)

Måløy är en stad och administrativt centrum i kommunen för Vågsøy i Sogn og Fjordane län, Norge . Måløy ligger på den sydöstra sidan av ön Vågsøy, ca 3 km (1,9 mi) nordöst om byn Holvik och ca 6 km (3,7 mi) söder om Raudeberg . Den Måløybrua ansluter staden till byn Degnepoll på fastlandet.
Måløy är en av de viktigaste fiskehamnar i regionen. År 1997 var Måløy tillåts av kommunen att kalla sig stad . Måløy har en befolkning (2009) av 3.026 och en densitet på 1.427 personer per kvadratkilometer.

Måløy grundades ursprungligen som ett handelscentrum på den lilla ön Moldøen eller Måløya på ljudet av Ulvesundet mellan Vågsøy och fastlandet. Eftersom handel blomstrade staden successivt flyttade till den större ön Vågsøy, samtidigt som namnet på den mindre ön. Detta är orsaken till viss förvirring, även den mindre ön är idag ofta kallas "Lisje-Måløyna" (bokstavligen mindre Måløy ) eller "Øyna" (bokstavligen ön ). Under andra världskriget användes den som en tysk kustnära fästning, vilket ledde till utrotning av alla bosättningen på ön för att göra plats för fästningen, och som ett resultat av Operation Archery i december 1941.

Torget i Måløy har ett monument över invånarna i Sør-Vågsøy och Davik kommuner som stupade i andra världskriget. En annan monument, som ligger någon annanstans i staden, är ett minnesmärke över Martin Linge , den enda norska som dog under Operation Archery. Några gator i Måløy heter, de flesta, speciellt de på en sluttning och är endast numrerade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar