Sidor

söndag 10 april 2011

Nijverdal. (Nederländerna)

Nijverdal är en stad med cirka 25,000 invånare i nederländska provinsen Overijssel . Det är ett kommersiellt centrum i kommunen Hellendoorn .
Nijverdal (vilket betyder idogt Valley ) grundades 1836 på territoriet i byn Noetsele. Det var här som den industriella revolutionen i Nederländerna slog rot. Thomas Ainsworth (1795-1841) var en av dess grundare . Textilproduktionen var i fokus för industriell verksamhet i Nijverdal, som det var för resten av Twente regionen. Några av de traditionella fabriksbyggnaderna i Art Deco eller jugendstil stil fortfarande.

En liten flod kallad Regge går genom stadens centrum.

Före andra världskriget Nijverdal hade en liten judiska samfundet. Centralorten i området, Hellendoorn, hade en liten synagoga och judiska kyrkogården. Synagogan fortfarande existerar som lagring skjul bakom ett av husen i byn, och kyrkogården är inte längre i bruk. Den har omkring 20 gravar, de flesta från artonhundratalet och början av 20-talet. Kommunen vidhåller kyrkogården och skyddar den från vandalism.
Den judiska församlingen var i huvudsak raderas av Förintelsen . De flesta av dess medlemmar omkom i Sobibor och Auschwitz .
Mars, 22 1945 Nijverdal allvarligt bombades av de allierade bombplan som var ute efter den tyska Reichskommissar österrikiska origine Arthur Seyss-Inquart . Seyss-Inquart flydde de framryckande allierade styrkorna och hade satt upp hans tillfälliga högkvarter i den reformerade skolan i Nijverdal, men hade redan lämnat staden vid tiden för bombningen. Över 70 människor dödades, huvudsakligen på de Grotestraat.
År 1955, var en del av kommunen Wierden bifogas (Eversberg, Konijnenbelt, Slettenhaar och Lochter) som är den enda delen av kommunen ligger på ursprungligen Twente mark. I slutet av 70-talet kvartalet "het Lochter" uppstod här.

1 kommentar:

  1. Intressant att få veta något nytt. Mycket man får veta. är i mycket av en slump. Tack för att du gett dig tid att sätta samman desa rader
    Bästa hälsningar Thomas Berg, Skåne, Sverige

    SvaraRadera