Sidor

söndag 24 april 2011

Poprad. (Slovakien)

Poprad ungerska : Poprad , tyska : Deutschendorf ) är en stad i norra Slovakien vid foten av Höga Tatrabergen känt för sitt vackra historiska centrum och som en semesterort. Det är den största staden i Spiš regionen och den tionde största stad i Slovakien med en befolkning på cirka 55.000.

Den Poprad-Tatry Airport är en internationell flygplats ligger strax utanför staden. Poprad är också utgångspunkten för Tatra Electric Railway (känd i Slovakien som Tatranská elektrická železnica ), en uppsättning särskilda smalspåriga tåg (spårvagnar) som förbinder orter i Höga Tatra med varandra och med Poprad. Huvudlinjens länk Poprad till andra destinationer i Slovakien och utanför, i synnerhet finns genom tåg från Poprad till Prag i Tjeckien .

Territoriet tillhörde kungariket Ungern sedan den 10: e talet och var troligen ursprungligen bebott av slaviska bosättare. Det var koloniserade på 13-talet av tyska nybyggare och blev till stor del tyska staden Deutschendorf betyder 'tyska byn ". Från 1412 till 1770, som en av de Szepes städer, var Poprad pantsatte av Konungariket Ungern till Konungariket Polen , vilket ger en stark polsk inflytande på stadens fortsatta utveckling.

Poprad själv, den första skriftliga hänvisningen till som är från 1256, var för 690 år (fram till 1946) bara en av flera angränsande bosättningar, som för närvarande utgör den moderna staden. De andra delarna av den nuvarande kommunen Matejovce (första hänvisningen 1251), Spišská Sobota (1256), Veľká (1268), och Stráže pod Tatrami (1276). Den viktigaste av dessa ursprungliga städerna var Georgenberg (eller Szepesszombat, nu: Spišská Sobota), som bevarat sin dominerande ställning på området tills det sena 19th century.
År 1999 satte Poprad i ett försök att vara värd för 2006 vinter-OS , men förlorade mot Turin , Italien .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar