Sidor

torsdag 14 april 2011

Radom. (Polen)

Radom [radɔm] är en stad i centrala Polen med 223.397 invånare (31 december, 2009).

Det ligger på den Mleczna floden i Masovien (sedan 1999), efter att tidigare varit huvudstad i Radom Voivodeship (1975-1998), 100 km söder om Polens huvudstad, Warszawa .

Det är hem till biennalen Radom Air Show , den största och mest deltog flyguppvisning i Polen, som hölls under sista helgen i augusti. "Radom" är också populärt inofficiella namnet på en halvautomatisk 9 mm Para pistol av polska design ( modell 35/ViS-35 ) designad av Piotr Wilniewczyc och Jan Skrzypinski (därav beteckningen "VIS"), under direktör Kazimierz Ołdakowski, som hade varit i produktion från 1935 till 1945 på nationell arsenal ligger i staden. Den Łucznik Arms Factory (fortfarande ligger i Radom) fortsätter att producerar moderna militära eldvapen såsom automatkarbiner .

Den ursprungliga bosättningen går tillbaka till 8: e-9: e talet. Det var en tidig medeltida stad i dalen av floden Mleczna (ungefär på platsen för dagens Gamla Stan). Runt 2: a halvåret 10: e talet, gjorde den till en befäst stad som heter Piotrówka .

Radom grundades 1340, och det hörde till den Sandomierz Voivodeship (del av Lilla Polen ) i konungariket Polen , senare polsk-litauiska samväldet . Under väggarna i Polen det hölls successivt av Österrike och Ryssland i 19th century innan han återvände till Polen efter första världskriget 1918. De huvudsakliga branscher ingår läder, glas och kemikalier.

Fram till andra världskriget , liksom många andra städer i Polen mellankrigstiden hade Radom en betydande judisk befolkning. Enligt ryska folkräkningen 1897 , av den totala befolkningen i 28.700, utgjorde judarna 11.200 (~ 39% procent).

År 1939 judar var en tredjedel av befolkningen i Radom, med judarna i alla sekter och typer. Det fanns både religiösa judar och icke-religiösa judar. De arbetade som professorer och butiksägare och de flesta var högt utbildade. Men efter kriget inga judar kvar. De flesta gasades och skickades till dödslägren och några infödda överlevde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar