Sidor

söndag 3 april 2011

Rock-Ragge död i cancer.

Sverige första rockkung är död.
Rock-Ragge har sjungit Be-Bop-A-Lula för sista gången. Han blev 72 år. Dödsorsaken var cancer.

ans riktiga namn var Ragnar Nygren, men det var som Rock-Ragge han blev känd i hela Sverige när han slog igenom 1957. Han var född och uppvuxen i Solna men hans första spelning skedde i Långsele Folkets Park. Den kom till av en slump och publikens reaktioner överrumplade honom totalt.
- Efter tolv takter stod folk blickstilla med gapande munnar och bara stirrade på mig. Sedan började alla röra sig mot scenen. ”Ska dom lyfta ut mig?” var min första tanke. Men tvärtom fick jag inte gå av scenen. Folk tjöt och applåderade. De ville höra mer och mer. Jag fick köra mina få låtar tre gånger.
En rockidol
Snart var Rock-Ragge ett stort dragplåster på Nalen och turnéer följde i varenda folkpark. Han blev Sveriges första rockidol, spelade in flera skivor och fick skriva autografer på löpande band.
Under 60-talet tog den engelska popen över, men Rock-Ragge kom igen på 70-talet som en av förgrundsgestalterna i Rockfolket. Han har fortsatt uppträda under alla år, oftast i galor arrangerade av Hans Edler som säger så här om sin vän:
- Det var ett nöje att jobba med honom. Han stod vid sitt ord, gav alltid hundra procent, hade alltid gott humör och skapade skön stämning omkring sig.
Såg fram mot nästa spelning
Hans Edler pratade med Rock-Ragge så sent som härom dagen. Sjukdomen hade tagit på Ragge men han var inte uppgiven utan såg fram mot nästa spelning som skulle ske i Lustigkulla, Stockholm den 16 april. Spelningar i Stockholm och Göteborg var också planerade senare i år.
Kämpade mot cancern
Rock-Ragge hade kämpat mot sjukdomen under cirka ett år, men han ville inte ha publicitet kring sina problem utan var angelägen att bli hågkommen som den rockhjälte han var under ett halvt århundrade. Och det är så vi rockfans minns honom.
Ragnar Nygren sörjs närmast av sin fru Inger och deras fyra barn: Fredrik, Theodor, Sebastian och Sophia. Också dottern Lena från ett tidigare äktenskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar