Sidor

torsdag 14 april 2011

Sneek (Nederländerna)

Sneek; Frisiska : Snits ) är en stad sydväst om Leeuwarden och fd säte kommun Sneek i provinsen Friesland ( Nederländerna ). Som för 2011 är en del av kommunen Südwest Fryslân . Staden har ca 33,000 invånare.
Sneek är beläget i sydvästra-Friesland, nära Sneekermeer och är väl känd för sina kanaler, det Waterpoort (Watergate, symbolen för staden), och vattensport ( Sneekweek ). Sneek är en av de Friese tomten Steden (Elva städer). Staden är mycket viktigt för den sydvästra området Friesland (den " Zuidwesthoek ").

Sneek är byggt runt en vattenvägar (i gamla handlingar kallas Magna Fossa ) Vattenvägen i norr ( Geeuw , Sneeker Oudvaart ) var nödvändig, eftersom Middelzee var igenslammade. Den gamla hemdijk kommer in som "Hemdijk", förvandlas till "Oude Dijk" och blir "Wijde en Nauwe Noorderhornes" innan den går in som "Peperstraat" och "Wijde en Nauwe Burgstraten", är det slut basen av upptagen shoppingstreet den "Oosterdijk", och lämnar staden som "Griene Dyk".
Sneek fick flera stadsrättigheter på 13-talet, som blev en officiell år 1456. Sneek var nu en av de elva frisiska städerna. Detta var också början på en blommande handel stad som skulle pågå fram till år 1550. År 1492 började de bygga ett dike och mur runt staden. På den tiden Sneek var den enda staden i Friesland som hade en vägg. Endast waterpoort och bolwerk finns kvar idag.

Sedan September 10, 1970, Sneek och japanska staden Kurobe har syster städer . år 1970 borgmästare L. Rasterhoff för Sneek besökte staden Kurobe och utsågs till hedersmedborgare. Borgmästare H. Terade av Kurobe gjorde ett besök i Sneek 1972. Under 2000 delegationerna från båda städer besökte varandra igen. Den japanska visade medborgarna i Sneek en "Sneekplein" som byggdes Kurobe.

Sneek har sin egen dialekt som går tillbaka till det holländska språket år 1600. Snekers är en del av staden frisiska dialekter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar