Sidor

lördag 14 maj 2011

Dar Es Salaam. (Tanzania)

Dar es Salaam ( arabiska : دار السلام Dar as-Salam , "hus för fred"), tidigare Mzizima , är den största staden i Tanzania .

Det är också landets rikaste stad och ett regionalt viktigt ekonomiskt centrum. Dar es Salaam är faktiskt en administrativ provins i Tanzania, och består av tre kommunala områden eller administrativa distrikt: Kinondoni i norr, Ilala i centrum av regionen, och Temeke i söder.

De Dar es Salaam Regionen hade en befolkning på 2.497.940 som den officiella folkräkningen 2002. Även Dar es Salaam förlorat sin officiella status som huvudstad för att Dodoma i 1974 (ett drag som inte var fullständig förrän 1996) är det fortfarande mitt i det permanenta statliga byråkratin och fortsätter att tjäna som kapital för den omgivande Dar es Salaam Region .

I 19th century Mzizima ( swahili för "frisk stad") var en kustfiske by i utkanten av Indiska oceanen handel rutter. År 1865 eller 1866 Sultan Majid bin Said i Zanzibar började bygga en ny stad mycket nära till Mzizima. Han döpte den från en arabisk fras Bandar som-Salam mening fredens . En populär, men felaktig översättning är "lugn oas" följd av en mixup av arabiska ord "dar" (hus) och "Bandar" (hamn).
Dar es Salaam föll i nedgång efter Majid död 1870, men återupplivades 1887, då den tyska Östafrika Bolaget etablerat en station där. Stadens tillväxt har underlättats genom sin roll som den administrativa och kommersiella centrum Tyska Östafrika och industriell expansion till följd av byggandet av Central Railway Line i början av 1900.

Tyska Östafrika erövrades av britterna under första världskriget och från och med då kallades Tanganyika . Dar es Salaam var behållas som områdets administrativa och kommersiella centrum. Enligt brittiska indirekt styre , separat europeiska (t.ex. Oyster Bay ) och Afrika (t.ex. Kariakoo och Ilala ) områden utvecklas på ett avstånd från centrum. Stadens befolkning ingick också ett stort antal sydasiater. Efter andra världskriget, Dar es Salaam upplevde en period av snabb tillväxt.

Den politiska utvecklingen, bland annat bildandet och tillväxten av Tanganyika African National Union (TANU), ledde till Tanganyika uppnå självständighet från kolonialväldet i december 1961. Dar es Salaam fortsatt att fungera som huvudstad, även när 1964 Tanganyika och Zanzibar samman till Tanzania. Men i 1973 avsättningar gjordes att flytta huvudstaden till Dodoma , en mer centralt belägen stad i Tanzania inre. Flytten processen har ännu inte avslutats, och Dar es Salaam är fortfarande Tanzanias främsta stad.

En av de dödliga 1998 USA: s ambassad bombningarna inträffade i Dar es Salaam, den andra var i Nairobi , Kenya .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar