Sidor

tisdag 10 maj 2011

Domzale. (Slovenien)

Domžale är en kommun och stad Slovenien . Domžale är känd idag för sin blomstrande småföretag, jordbruk och lätt industri (Količevo Paper Mill, Tosama, Helios). Det är platsen för den renässans Krumperk slottet . Den har en livlig traditionell musik scen.

Kommunen ligger nära foten av Alperna Kamnik och korsas av floden Kamniška Bistrica som har sitt ursprung i dessa Alperna. Landskapet präglas av skogsklädda kullar och jordbruksprodukter slätter.

Den Domžale radiosändare , den mest kraftfulla sändare i Slovenien, ligger nära staden Domžale. Den fungerar på mellanvåg frekvensen 918 kHz som kan tas emot på natten i hela Europa . Som en antenn den använder en 161 meter hög stagad stål rör mast .

Resterna av en istiden jägarens bostad finns på Babja JAMA i Gorjuša dag till 15.000 BP . Det finns arkeologiska bevis för en pre-romersk illyriska och Celtic avveckling. Roman finner datum för tiden för väg förbinder Aquileia , Æmona (idag Ljubljana , och Celeia (idag Celje). Området nämns första gången i dokument datint till 12-talet. En lokal adelsman och ägare av Krumperk Castle, Adam Ravbar var en segrare i slaget vid Sisak år 1593, i vilket ottomanska armén besegrades.

Den ekonomiska utvecklingen accelererat i 19th century med industrialisering av lokala hantverk av halm vävning ( slovenska : slamnikarstvo ).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar