Sidor

måndag 9 maj 2011

Frederikssund. (Danmark)

Frederikssund är en dansk stad, säte för Frederikssund kommun , i Region Hovedstaden med en befolkning på 15.288 (1 januari 2010). Den fick status som köping 1810.

Staden är känd för sin årliga Viking Spel samt för JF Willumsen museet. Sedan 1935 har det varit ansluten till Hornsherred via Kronprins Frederik Bridge.

Det finns tecken på samhällen som går tillbaka ända till stenåldern med ett antal gravplatser i området. Det verkar troligt att det fanns en liten bosättning på den nuvarande placeringen av Frederikssund under medeltiden men utvecklingen av staden troligen började på 12-talet med att bygga en kyrka på vad som då kallades Ude Sundby eller Sundby Færge (Sundby Ferry). Beläget på en smal punkt på Roskilde Fjord, Færge blev Sundby hamnen för den närliggande marknaden staden Slangerup .

I 1809-1810, status köping var överfördes från Slangerup till Frederikssund, uppkallat efter kung Frederik III . År 1868 pontonbro länka Frederikssund att Hornsherred var öppnad.Detta ersattes av dagens Kronprins Frederik Bridge 1935.
Frederikssund snabba expansion från en liten stad i slutet av 19th century beror till stor del på järnvägen samband med Ballerup i 1879 som uppgraderades till en frekvent förorts service till Köpenhamn 1989.

Den senaste tidens utveckling av stadskärnan och den gamla handelshamnen har gett Frederikssund ett nytt utseende som speglar sin växande popularitet som bostadsområde med utmärkta förbindelser till Köpenhamn och dess omgivningar. Den har alla faciliteter som hänger samman med en modern dansk stad: museer, ett offentligt bibliotek, snabbköp, ett sjukhus och sport och fritidshem. Med ett läge mot väster över Roskilde Fjord, har många intressanta stigar längs stränderna och upp i högre mark i öster. Den lokala tåg och buss är väl utvecklade och tillförlitliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar