Sidor

lördag 7 maj 2011

Froland. (Norge)

Froland är en kommun i Aust-Agder län , Norge . Det är en del av traditionella regionen av Sørlandet . Den administrativa centrum är byn Blakstad , som tillsammans med Osedalen det viktigaste tätorten i kommunen.

Kommunen Froland bildades när det var skild från kommunen Øyestad 1850. Den nya kommunen hade en initial population av 1.976. Den 1 januari 1967, grannkommunen Mykland (befolkning: 604) slogs samman med kommunen Froland. Den nyligen utvidgade kommunen hade en befolkning på 3.372. Den 1 januari 1968, Flateland området angränsande Åmli kommun (befolkning: 6) har överförts till Froland.

Den 1 januari 1970, två obebodda områden Neset och Råbudal var skild från Froland och överföras till angränsande Birkenes. Sedan den 1 januari 1979, obebodd Landheia område var överfördes från Froland till Birkenes kommun. Den 1 januari 1991, Dalen området i Birkenes kommun: 60 () har befolkningen överfördes från Birkenes till Froland kommun.

Kommunen (ursprungligen församling ) är uppkallad efter den gamla Froland gården ( fornnordiska : Fróðaland ), sedan den första kyrkan byggdes där. Det första elementet är genitiv fallet av den manliga namn Frodi och det sista elementet är mark som betyder "mark" eller " gård ".

Den järn produktionsanläggning, Frolands Verk , grundades 1763 och fortsatte i produktionen genom 1867. Efter att anläggningen blev sågverk . Idag huvudbyggnaden från 1791 är en historiskt skyddad byggnad, och det gamla stallet används som ett kulturellt centrum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar