Sidor

tisdag 10 maj 2011

Huesca. (Spanien)

Huesca är en stad i nordöstra Spanien , inom autonoma regionen av Aragonien . Det är också huvudstad i den spanska provinsen med samma namn och Comarca av Hoya de Huesca . Under 2009 hade en befolkning på 52.059, nästan en fjärdedel av den totala befolkningen i provinsen. Det gör den till en av de minst befolkade länscentra i Spanien.
Huesca firar viktigaste festligheterna Fiestas de San Lorenzo 9-15 augusti.

Huesca pre-romerska iberiska hette Bolskan . Det var huvudstad i Ilergetes , i norra delen av Hispania Tarraconensis , på väg från Tarraco (modern Tarragona ) och Ilerda (modern Lleida ) till Caesaraugusta (moderna Zaragoza ) och föll under Caesaraugusta behörighet. Plinius ensam placerar Oscenses i Vescitania , distrikt nämnde ingenstans Stadens namn återges som Osca , och var en romersk koloni, Urbs Victrix Osca , under det romerska imperiet.

Genom en impuls från Quintus Sertorius , renegaten romerska och Iberiska hjälte som gjorde Osca sin bas, stad myntade egna mynt och var platsen för en prestigefylld skola grundad av Sertorius att utbilda unga Iberiska halvön i latin och Romanitas i allmänhet. Vi lär av Plutarchos att det var en stor stad, och den plats där Sertorius dog. Det är antagligen den stad som heter Ileoscan ( Ἰλεόσκαν ) av Strabo , i en till synes skadad passage.

Det verkar ha haft silvergruvor, såvida inte Argentum Oscense här nämns bara hänvisar till präglade silver i staden.
18th century spanska historiker Enrique Flórez dock har påpekat det omöjliga i att ett ställe som tillhandahåller sådana stora mängder präglade silver som vi hittar in i det antika författare enligt villkoren Argentum Oscense , signatum Oscense , och anser att " Oscense "i dessa fraser betyder" spanska ", som är en korruption av" Eus-cara ".

Den helt romaniserade staden med dess forum torget vid katedralen, gjordes en municipium genom dekret av Augustus år 30 f.Kr.. Det döptes Wasqah under arabiska dominans, när den befästa staden var ett starkt fäste försvara gränsen mot kristna grevar och lokala kungar av Pyrenéerna. I 1094 Sancho Ramirez byggt den närbelägna Montearagon slottet med avsikten att belägrade Wasqah, här träffade han sin död genom en förlupen pil som han var rekognoscering stadens murar. Det erövrades år 1096 av Peter I av Aragonien .
I 1354, kung Peter IV av Aragonien chartrade universitetet i Huesca, som ursprungligen hade en Teologiska fakulteten. Skolan utökas, men i slutet av 16-talet var i skuggan av universitetet i Zaragoza . Universitetet avskaffades 1845.

Under spanska inbördeskriget (1936-39) i "Huesca Front" var skådeplatsen för några av de värsta striderna mellan republikaner och Francos armé. Staden belägrades av republikanerna, George Orwell bland dem (se nedan) men aldrig föll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar