Sidor

måndag 30 maj 2011

Martinique. (Östra Karibiska havet)

Martinique ( franskt uttal: [maʁtinik] ) är en ö i östra Karibiska havet , med en yta på 1.128 km 2 (436 sq mi). Precis som Guadeloupe , är det en utomlands region av Frankrike , består av en enda utomeuropeiska departementet . I nordväst ligger Dominica , söder Saint Lucia , och i sydost Barbados . Som med de andra utomeuropeiska departementen är Martinique en av de tjugosju regioner i Frankrike (som en utomlands region ) och en integrerad del av republiken . Den första europeiska möta ön Christopher Columbus i 1502.

Som en del av Frankrike är Martinique en del av Europeiska unionen och dess valuta är Euro . Dess officiella språket är franska , även om många av dess invånare också tala Antillean Creole ( Creole Martiniquais ).

Ön ockuperades först av Arawakerna , sedan karibier . Det återgavs av Columbus år 1493, men Spanien hade föga intresse i området. Det hävdades av Frankrike år 1635 och trots flera mellanspel av brittisk ockupation, en gång under sjuårskriget och två gånger under Napoleonkrigen , har förblivit en fransk besittning. År 1946, franska nationalförsamlingen röstade enhälligt att omvandla kolonin till ett utomeuropeiskt departement.

Den norra delen av ön är bergig och grönskande saltade. Den har fyra ensembler av Bultar (vulkaner) och mornes (berg): den Piton Conil på den yttersta norr, som dominerar Dominica kanalen, Mount Pelée, en aktiv vulkan, den Morne Jakob, Bultar du Carbet , en ensemble av fem slocknade vulkaner täckt av regnskog och dominerar viken Fort de France på 1.196 meter (3.924 fot).

Den högsta av öns många berg, på 1.397 meter (4.583 fot), är den berömda vulkanen Mount Pelée . Dess vulkanisk aska har skapat grå och svarta sandstränder i norr (särskilt mellan Anse Ceron och Anse des Gallets ), kontrasterande markant från den vita sanden i Les Salines i söder.
Den södra är lättare passeras, även om det fortfarande finns några imponerande geografiska förhållanden. Eftersom det är lättare att resa och på grund av de många stränder och anläggningar mat i hela denna region, får den södra delen av turisttrafiken. Stränderna från Pointe de Bout, genom Diamant (vilka funktioner höger utanför Roche de Diamant), St Luce, den kontinent i St Anne och ner till Les Salines är populära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar