Sidor

söndag 15 maj 2011

Nu ska hela rasket rivas.

Det kallas för tidens gång när det gamla rivs och ger plats åt något nytt.
Som när industrifastigheter i Skönsberg/Skönsmon ska skapa utrymme åt nya E4.
Det gamla Lofoto-huset i Skönsberg är först ut - där har grävskoporna redan satt sina klor i byggnaden.

Det har pratats i flera årtionden om nya E4 - eller förbifart Sundsvall som det kallas.

Efter allt prat, planering och beslut i flera olika instanser börjar nu också folk kunna se att saker och ting är på gång.

Sex industrifastigheter i Skönsberg/Skönsmon ska bort. Först ut är rivningen av den gamla Lofotobyggnaden i Skönsberg. Ett hus som byggdes på 70-talet när Alf Jonssons skapelse med filmframkallning och prispressarpåsen tog ordentlig fart och växte mycket snabbt.

Nu är snart sista bilden tagen - på huset vill säga.

- I juli/augusti ska de sex husen vara borta. Att det tar tid beror på att stor miljöhänsyn tas vid rivningen, säger Björn Sjölund, Trafikverket.

Det är Frisk AB i Dalarna som fått uppdraget att riva de sex husen, som inrymt många hyresgäster. En process som tar sin tid. Kablar, lysrör, isolering och allt ska sorteras där mycket av materialet kan återvinnas.

- Det mesta av materialet kommer vi att skicka till Ragn-Sells, Rekos kretsloppspark på Blåberget och Kuusakoski i Timrå. I vissa fall återvinns även material och går ut på försäljning, säger Ivar-Allan frisk, ägare av Frisk i Dalarna AB.

Totalt kommer ett 20-tal personer att arbeta med rivningen av de sex fastigheterna, där alltså gamla Lofoto blir det hus som först jämnas med marken.

Vid sidan om detta rivningsprojekt har redan Jetmacken försvunnit, men i det fallet är det bensinbolaget som själva redan genomfört rivningen.

Bron över Sundsvallsfjärden börjar byggas i augusti och ska vara klar hösten 2014. Då ska även en nergrävning av motorvägen i Skönsberg vara genomförd, samt en ny trafikplats i området. När den entreprenaden startar är dock oklart eftersom upphandlingen överklagats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar