Sidor

söndag 29 maj 2011

Nya fynd hittade i Cheopspyramiden.

Mystiska väggmålningar har hittats i tidigare outforskade tunnlar i Cheopspyramiden.
Nu hoppas forskarna att teckningarna ska ge ny information.
– Det är en utmaning eftersom ingen människa får plats i tunnlarna, säger forskaren Peter Der Manuelian, egyptolog vid Harvard universitet, till CNN.
Med hjälp av en robot har forskarna upptäckt antika väggmålningar inuti en tunnel som leder till en outforskad kammare i Cheopspyramiden.
Målningarna, som har varit hemliga i över 4500 år, filmades av en liten robot med rörligt huvud.
Hoppas på svar
Roboten är så liten att den kommer igenom ett hål i en stendörr, i slutet av en trång tunnel inuti pyramiden.
Enligt CNN består teckningarna av hieroglyfer i röd färg, som kan ha ritats dit när kammaren byggdes. Liknande teckningar har enligt egyptologen Peter Der Manuelian hittats i flera pyramider i Giza.
Der Manuelian hoppas nu att målningarna ska ge svar på varför tunnlarna och kammaren byggdes.
– Det är en utmaning eftersom ingen människa får plats i tunnlarna. Det enda sättet att utforska det här är genom att använda robotar, säger han till CNN.
"Detektivhistoria"
Forskarteamets nästa uppdrag är att undersöka kammarens bakre vägg, för att utreda om den består av sten eller om det finns ytterligare en dörr till kammaren.
Enligt forskaren Shaun Whitehead arbetar teamet förutsättningslöst för att få reda på vad schakten och dörrarna är till för.
– Det här är som en detektivhistoria, vi använder roboten och dess verktyg för att pussla ihop bevisen, säger han till CNN.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13100482.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar