Sidor

fredag 20 maj 2011

Porsgrunn. (Norge)

Porsgrunn är en stad och kommun i Telemark län , Norge . Det är en del av traditionella regionen av Grenland . Administrativt centrum i kommunen är staden Porsgrunn.
Kommunen Porsgrunn bildades den 1 januari 1838. Staden Brevik och Landkreis Eidanger slogs samman till kommunen Porsgrunn den 1 januari 1964.

Platsen nämns första gången i 1576 ( "Porsgrund" ) av författaren Peder Clausson Friis i hans arbete som gäller konungariket Norge. Han skriver: "Två och en halv miles från havet, Skien floden rinner ut i fjorden och denna plats är, som kallas Porsgrund. " Namnet var troligen ges under medeltiden till den då sumpig område av nunnorna i Gimsøy Abbey , som gick här för att hämta buske Pors ("Pors") och det norska ordet grunn betyder "mark". Före 1931, hette det stavas "Porsgrund".

Porsgrunn har varit en viktig hamnstad i Grenland området sedan slutet av 16-talet. I 1653 , den tullhuset flyttades längre ner på Telemarksvassdraget från Skien till Porsgrunn främst på grund industriavfall såsom sågspån och lera gjorde floden för grunt för att båtar att gå längre uppför floden. Flytta Custom House från Skien till Porsgrunn i 1653, läggas till den blomstrande hamn aktivitet och Porsgrunn blev en blomstrande handelsstad .

I den 18-talet var det hem för några av Norges mest inflytelserika familjer vid den tiden, såsom Aalls , Cappelens , Løvenskiolds och Deichmans. Även i denna period var Porsgrunn ansåg kulturella centrum Norge. På den kyrkliga sidan var Porsgrunn skild från den gamla landsbygden församlingar Eidanger , Solum och Gjerpen i 1764 för att bli en prestegjeld med sin egen minister. Det beviljades begränsad stadsrättigheter 1807 , men detta utökades till full stadsrättigheter 1842.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar