Sidor

måndag 9 maj 2011

Republika Srpska. (Bosnien och Hercegovina)

Republika Srpska (serbiska alfabetet: Република Српска) är den ena av Bosnien och Hercegovinas två entiteter. Den andra är Federationen Bosnien och Hercegovina. Republika Srpskas huvudstad är de facto Banja Luka.

År 2007 beräknades 1 166 173 vara bosatta i Republika Srpska, varav 88,4% serber, 10,7%bosniaker och 0,9% kroater. Efter att Brčko-distriktet i augusti 2006 tilldelades självständig status i förhållande till Bosnien och Hercegovinas båda entiteter beräknas Republika Srpskas serbiska befolkning ha minskat med 32 000. Faktorer som ständigt förändrar den demografiska situationen i många delar av Republika Srpska är att många serbiska flyktingar återvänder till sina hem utanför Republika Srpska samtidigt som bosniakiska och kroatiska flyktingar återvänder till sina hem inom Republika Srpska. Andra faktorer är minskat barnafödande som delvis beror på emigration till Serbien där framförallt unga bosnienserber anser sig ha fler möjligheter till ett bättre liv.

Embryot till dagens Republika Srpska skapades redan 1991 i samband med det politiska kaos som rådde i dåvarande Jugoslavien. De flesta bosnienserber var emot att Bosnien-Hercegovina skulle lämna federationen Jugoslavien och motsatte sig folkomröstning om självständighet. Samma år skapade bosnienserberna en bosnienserbisk församling och höll en intern folkomröstning där en övervägande majoritet ville stanna kvar inom en union med Serbien och Montenegro. Samtidigt utropades Republika srpskog naroda Bosne i Hercegovine efter samma modell som Republika Srpska Krajina i grannlandet Kroatien. Detta förklarades ogiltigt 1992 av Bosnien-Hercegovinas parlament som sedan höll folkomröstningen om en utbrytning från Jugoslavien. Denna folkomröstning bojkottades av den serbiska befolkningen som ansåg den vara ickekonstitutionell och bortsåg från serbernas vetorätt i parlamentet. Då det stod klart efter valet att en majoritet av de röstande medborgarna i Bosnien-Hercegovina röstat för självständighet, utbröt strider mellan beväpnade bosnienserbiska styrkor och Bosnien-Hercegovinas regeringsarmé. Detta var början till det som idag kallas bosnienkriget. Dagens Republika Srpska fick sin status som entitet inom Bosnien-Hercegovina legitimerad genom Daytonavtalet 1995.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar