Sidor

söndag 12 juni 2011

Cacak. (Serbien)

Cacak är en stad i centrala Serbien . Det är administrativt centrum i distriktet Moravica av Serbien. Cacak är också den viktigaste industriella, kulturella och sport mitt i distriktet. I 2002 års folkräkning, staden hade en total befolkning på 73.217.

Regionen har flera arkeologiska platser, från förhistorien till nuvarande, den äldsta från den 15: e århundradet före Kristus.


Furstliga gravar grekisk-illyriska typ ( Glasinac kultur ) påträffades i två högar av Atenica med Joniska glas, glas-klistra, bärnsten pärla föreställande svan, Attic plakett av vildsvin, daterad till slutet av 6: e århundradet f Kr.Mer ornithomorphic fibulor av brons svanar hittades i Mojsinje .
Förhistoriska boplatser har grävts fram i Mrčajevci .

I byn Jelica-Gradina, en romersk förening (fortet) med en martyrium och begravningsplats har grävts, med tre kyrkor, varav en gav en pentanummion för Justinianus 526-537, också tros ha grundat fortet i 530s. Förekomsten av brända skikt slutsatsen att uppgörelsen slutade i våldsamheter, i samma region i 6: e århundradet, fästningar var 4 byggdes.

Cacak har två år på sitt vapen. Första var 1408, när staden först registreras av (som Gradac), och den andra är 1815, året Andra serbiska upproret började och slaget vid Ljubic kulle utkämpades. Denna kamp är känd för sina heroiska seger för rebeller som besegrade ottomanska armén numrering 60.000 man, dubbelt mer än serberna. Kyrkan i centrum av Cacak byggdes på 12-talet av Stephen Nemanja bror, Stracimir. Det gjordes en moské, och sedan en kyrka tillbaka igen i den 19: e talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar