Sidor

fredag 10 juni 2011

Foggia. (Italien)

Foggia lyssna är en stad och comune i Apulien , Italien , huvudstad i provinsen Foggia . Foggia är den viktigaste staden i en vanlig kallas Tavoliere , även känd som "kornbod Italien".

Namnet Foggia härstammar från latinets "fovea", som betyder "gropen", med hänvisning till dagbrott där vete var lagras. Trots att området hade varit bebodd sedan neolitisk tid, och en grekisk koloni som kallas Argos Hippium (på grekiska, Ἀργόριππα eller Ἀργύριππόι) fanns i närheten, den första handling som styrker existensen av den moderna staden är från 1000 e.Kr.: enligt legenden, den första nybyggarna var bönder som hade hittat en panel som porträtterar Madonna , då tre lågor brann.

Området var sanka och ohälsosamma, som delvis torkat under Robert Guiscard , som därför främjat ekonomisk och social tillväxt i staden. Staden var säte för Henrik, Greven av Monte Sant'Angelo under de senaste tjugo åren av 11-talet. I 12-talet, Vilhelm II av Sicilien byggde en katedral här och fortsätta att utvidgas uppgörelsen.

Fredrik II hade byggt ett palats i Foggia i 1223, där han ofta bott såsom främlingar. Det var också säte för hans hov och en Studium, med figurer som Michael skotte , men lite av det återstår nu.

I 1447 Kung Alfonso V av Aragonien byggt en anpassad Palace att beskatta de lokala fårfarmare, men detta orsakade en nedgång av den lokala ekonomin och den progressiva ruinen av den mark, som återigen blev sank.
År 1456 en jordbävning Foggia, följt av andra i 1534, 1627 och 1731, den senare förstöra en tredjedel av staden. Den Huset Bourbon dock främjat en viss ekonomisk tillväxt genom att öka den spannmål jordbruk Capitanata och ombyggnad mycket av uppgörelsen.

I den 19-talet fick Foggia en järnvägsstation och viktiga offentliga monument. Medborgarna har också deltagit i upploppen, som ledde till annektering till Italien 1861.

Genom 1865 skedde en definitiv övergång från seden att fåruppfödning till förmån för en jordbruksekonomi. Den historiska bristen på vattenresurser löstes med byggandet av Apuliens akvedukten i 1924, då Foggia var redan en viktig knutpunkt mellan norra och södra Italien.

Denna roll sköt allierade att bomba staden under andra världskriget , särskilt den 22 juli och 19 augusti 1943 och dödade mer än 20,000 civila och reducera det till spillror. [ källa behövs ] Den 1 oktober de allierade erövrade 1943 Foggia, vilket gör det till ett starkt fäste för deras långsamma offensiv mot den norra delen av halvön. År 1959 och 2006 Foggia fick respektive guldmedalj för civil och militär värde för sin roll i andra världskriget.

Skaparna av den välkända amerikanska TV- komediserien alla i familjen ingår i biografi huvudpersonen Archie Bunker en världskriget service på Foggia, i raden av US Army Air Corps .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar