Sidor

fredag 3 juni 2011

Girona. (Spanien)

Girona ( katalanska uttal: [ʒiɾonə] , spanska : Gerona ) är en stad i nordöstra Katalonien , Spanien vid sammanflödet av floderna Ter , Onyar , Galligants och Güell med en officiell befolkning på 96,236 hab i januari 2009. Det är huvudstad i provinsen med samma namn och av Comarca av Gironès .

Den första historiska invånare i regionen var Iberiska halvön , Girona är den antika Gerunda, en stad av Ausetani . Senare, romarna byggde ett citadell där, som fick namnet Gerunda . Den Visigoterna regerade i Girona tills det erövrades av morerna . Slutligen Karl återerövrade den i 785 och gjorde det till ett av de fjorton ursprungliga countships i Katalonien.

Så var det ryckte tillfälligt från morerna som drevs ut till slut i 1015. Wilfred den håriga ingår Girona till GREVEVÄRDIGHET av Barcelona i 878. Alfonso I av Aragonien förklarade Girona vara en stad i 11-talet. Den antika GREVEVÄRDIGHET blev senare hertigdöme (1351) när kung Peter III av Aragonien gav titeln hertig till sin förstfödde son, John. I 1414, kung Ferdinand I i sin tur gav titeln prins av Girona till sin förstfödde son, Alfonso . Titeln är för närvarande bedrivs av prins Felipe, prins av Asturien , den första sedan 16-talet att göra det.

12-talet såg en blomstrande av judiska samfundet i Girona, med en av de viktigaste kabbalistiska skolor i Europa . Den Rabbi Girona, Moshe Ben Naḥman Gerondi (mer känd som Nahmanides eller Ramban) utsågs jättebra rabbi i Katalonien. Historien om det judiska samfundet i Girona upphörde 1492, då katolska Kings utvisades alla judar från Katalonien . Idag, den judiska gettot eller Call är en av de bäst bevarade i Europa och är en stor turist attraktion. På norra sidan av den gamla staden är Montjuïc (eller kulle av judarna i medeltida katalanska), där en viktig religiös kyrkogård var belägen.

Girona har genomgått 25 belägringar och fångats sju gånger. Det belägrades av den franska kungliga armén under marskalk Hocquisicourt år 1653, under marskalk Bellefonds år 1684, och två gånger under 1694 under de Noailles. I maj 1809 var det belägrades av 35.000 franska Napoleons trupper under Vergier, Augereau och St Cyr , och höll ut envist under ledning av Alvarez till sjukdomar och svält tvingade den att kapitulera den 12 december. Slutligen, franska erövrade staden 1809, efter 7 månaders belägring. Girona var centrum för Ter avdelning under den franska regeln, som varade från 1809 till 1813. Den defensiva murarna revs i slutet av 19th century att möjliggöra utbyggnaden av staden. Under de senaste åren, saknade delarna av stadsmuren på östra sidan av staden har rekonstruerats. Kallas Passeig de la Muralla bildar nu en turist rutt runt den gamla staden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar