Sidor

fredag 24 juni 2011

Hakadal. (Norge)

Hakadal (tidigare Hakedal , talas Haka Valley ) är gjord namnet på den norra delen av Nittedal kommun i Akershus , från nuvarande bron till gränsen mot England , och är en av två församlingar i kommunen, med Hakadal kyrka som församlingskyrka.

Namnet kommer Hakadal sade Harald Fairhair saga om en man vid namn Chin. Han var son till en norsk lokal kung och borde ha fallit i strid mot Harald i dalen som senare skulle bära hans namn.

Om detta är sant eller inte är svårt att veta, men Oluf Rygh är överens om att dalen NOK är uppkallad efter en man vid namn Chin (Haki).
Hakadal har (enligt Statistisk sentralbyrå 2008 ) städer: Aneby (1.354 invånare), Grønvoll (1519 invånare) och Løstad . (1572 invånare) Aneby , Varingskollen och Hakadal är alla stannar på Gjøvikbanen .

Varingskollen Dessutom har det en av Oslo områdets största orter, med fem körningar och tre liftar. Största höjdskillnaden är 315 meter.
Norr om Hakadal är lika gård med golfbana (Hakadal Golf Club). Detta är en 18-håls bana öppnade 2004. Ås är också ett populärt resmål på vintern, där du kan köra till Hakkim och åka skidor i Romeriksåsen kullar. Det finns också många som använder Hakadal som utgångspunkt för vandringsleder genom de nordliga skogarna , från Hakadal stationen är ca 18 km till Kikutstua .

På västra sidan av dalen, i norra Hakadal, finner vi Hakadal arbetar med många av husen i de äldsta masugnar. Verksamheten startade om. 1550.
Genom Hakadal flöden också Hakadal River, som blir Nitelva den aktuella bron.
I Hakadal skolan (Hakadal skolan eller HNS) och två grundskolor (Kirkeby och Hagen). Dessutom en juvelerare som är på Aneby, två livsmedelsbutiker (Kiwi och Meny) och ett mellanmål (Aneby Pizza och Grill, innan Lasse och Lenes).
I Hakadal det finns också många hästar, och privata stall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar