Sidor

tisdag 14 juni 2011

Inverness. (Skottland)

Inverness är en stad i norra Skottland . Det är administrativt centrum för Highland råd område , och betraktas som huvudstad i den skotska högländerna . Det ligger nära platsen för den 18th century slaget vid Culloden och i nordöstra änden av Great Glen (En Gleann Mor), där floden Ness in i Inverness / Moray Firth gör det till ett naturligt nav för olika transportförbindelser.

Det är den nordligaste staden i Förenade kungariket. En förlikning fastställd av 6: e århundradet med den första Royal Charter lämnas av Dabíd Mac Mail Choluim ( kung David I ) på 12-talet. Gaelic kung, Mac Bethad mac Findláich (MacBeth) smeknamnet righ Dearg (Den röda King) höll ett slott i staden där han regerade som Mormaer av Moray och Ross.

Befolkningen i Inverness ökade med över 10% från 1.991 till 2.001 och 1.997 till 2.007 med en uppskattad befolkning under 2008 av 56.660. Inverness är en snabbt växande stad, med en fjärdedel av befolkningen Highland bor i eller runt staden och rankas femte av 189 brittiska städer för sin livskvalitet, den högsta av alla skotska staden. Inverness är vänort med en tysk stad, Augsburg och två franska städer, La Baule och Saint-Valery-en-Caux .

Inverness College är den viktigaste campus för University of the Highlands och Islands och erbjuder en av de bredaste omfattande kursplaner i Skottland. Med cirka 8.500 studenter, College värd Inverness cirka en fjärdedel av alla universitet Highlands och Islands "studenter , och 30% av dem som studerar till högre nivå.

Inverness var en av de främsta fästen av pikterna , och i AD 565 besöktes av St Columba med avsikt att omvandla Pictish kung Brude , som är tänkt att ha bott i den förglasade fortet på Craig Phadrig, på den västra utkanten av staden. En 93 oz (2,6 kg) silver kedja som går till 500-800 konstaterades strax söder på Torvean 1983. En kyrka eller en munk cell tros ha fastställts av tidiga keltiska munkar på St Michael's Mount, ett kullen nära floden, nu platsen för den gamla hög kyrkan och kyrkogård. Slottet sägs ha byggts av Mael Coluim III (Malcolm III) av Skottland , efter att han hade jämnats med marken slottet där Mac Bethad mac Findláich (Macbeth) hade, enligt mycket senare tradition, mördade Mael Coluim far Donnchad (Duncan I) , och som stod på en kulle ca 1 km till nordost.

Den strategiska placeringen av Inverness har lett till många konflikter i området. Sägs det fanns en strid i början av 11-talet mellan kung Malcolm och Torfinn Norge på Blar Nam Feinne, sydväst om staden.

Inverness hade fyra traditionella mässor, varav ett är Legavrik eller "Leth-Gheamradh", vilket betyder midvintern samt Faoilleach. Vilhelm Lejonet (d. 1214) som beviljats ​​Inverness fyra charter, en av vilken det skapades en kunglig burgh . Av Dominikanska Friary grundades av Alexander III år 1233, pelare och en sliten riddare avbild bara överleva en i en avskild kyrkogård i närheten av centrum.

Medeltida Inverness lidit regelbundna räder från Western Isles , särskilt genom MacDonald Lords of the Isles i femtonde århundradet. År 1187 en Domhnall Ban (Donald Bane) ledde öborna i en kamp på Torvean mot män från Inverness Castle leds av guvernörens son, Donnchadh Mac Coinnich (Duncan Mackintosh). Båda ledare dödades i striden, Donald Bane sägs ha varit begravd i en stor stenkummel nära floden, nära där silverkedja hittades. Lokal tradition säger att medborgarna slogs utanför Clan MacDonald i 1340 i slaget vid Blairnacoi på Drumderfit Hill, norr om Inverness över den Beauly Firth .

På väg till slaget vid Harlaw i 1411, Donald Islay härjade staden, och sexton år senare Jakob I höll ett parlament i slottet som norra hövdingarna kallades, varav tre avrättades för att hävda en självständig suveränitet. Clan Munro besegrade Clan Mackintosh i 1454 vid slaget vid Clachnaharry strax väster om staden. Den Clan MacDonald och deras allierade stormade slottet under räden mot Ross i 1491.

År 1562, under pågående åtagit sig att undertrycka Huntly s uppror, Mary, Queen of Scots var förnekade tillträde till Inverness Castle av guvernören, som hörde till jarlens fraktionen, och som hon sedan orsakade att hängas. De Klan Munro och Clan Fraser tog slottet för henne.Huset där hon bodde under tiden stod i Bridge Street fram till 1970-talet då den revs för att ge plats för andra Bridge Street utveckling. Stadens Marymass Fair , på lördagen närmast den 15 augusti, (en tradition återupplivades 1986) sägs att fira drottning Maria samt Jungfru Maria .

Bortom då norra gränserna för staden, Oliver Cromwell byggde ett citadell kunna inrymma 1.000 män, men med undantag för en del av vallarna revs vid restaurering . Den enda överlevande moderna kvarleva är ett klocktorn. I 1715 den Jacobites ockuperade den kungliga fästningen som en kasern. År 1727 regeringen byggt den första Fort George här, men i 1746 den överlämnas till den Jacobites och de blåste upp det.

Culloden Moor ligger i närheten, och var platsen för slaget vid Culloden år 1746, som avslutades den Jacobite Rising av 1745-1746.
Den 7 september 1921, den första brittiska kabinettet att hållas utanför London ägde rum på Town House, när David Lloyd George , på semester i Gairloch , kallade till ett krismöte för att diskutera situationen i Irland . Den Inverness Formel består vid detta möte låg till grund för den anglo-irländska fördraget .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar