Sidor

söndag 26 juni 2011

Kazanlak. (Bulgarien)

Kazanlak , tidigare Kazanlik är en bulgarisk stad i Stara Zagora provinsen , som ligger mitt på slätten med samma namn, vid foten av Balkan bergskedjan , vid östra änden av Rose Valley .

Det är administrativt centrum för homonyma Kazanlak kommun .
Staden är bland de 15 största industriella centra i Bulgarien, med en befolkning på 49.506 personer i december 2009.
Det är centrum för rosenolja utvinning i Bulgarien och de oljeproducerande ros av Kazanlak är en av de mest kända nationella symboler.

Den äldsta bosättningen i området för dagens staden går tillbaka till den neolitiska eran (6: e-5 årtusendet f.Kr. ). Under den 4: e-3: e århundradet före vår tideräkning det hamnar på den övre Tundzha floden låg inom herraväldet över Thracian härskaren Seuthes III och tog en viktig plats i den historiska utvecklingen av Trakien under den hellenistiska eran.

Den Thrakiska staden Seuthopolis var avtäckt nära Kazanlak och grundligt studerade vid tiden för byggandet av Koprinka Reservoir . I den 4: e århundradet f.Kr., nära den antika Thracian huvudstad Seuthopolis och nära till staden, en magnifik Thracian grav byggdes. Bestående av en välvd tegel "bikupa" ( Tholos ) grav, den innehåller bland annat målat väggmålningar som representerar en Thracian par på en ritual gravöl. Graven förklarades ett UNESCO världsarv 1979.
Under medeltiden dalen blev ett administrativt centrum för Krun region där den bulgariska Boyar Aldimir (Eltimir) styrde. Efter 1370 Kazanlak var under ottomansk herravälde.

Den moderna staden går tillbaka till början av 15-talet. Det grundades som en militär fästning för att skydda Shipka Pass och senare utvecklades som en stad av hantverkare. Mer än 50 hantverk utvecklas, såsom garvning , coppersmithing , goldsmithing , fris vävning, skomakeri , tunnbinderi och, naturligtvis, ökade odling. De oljeproducerande ros, som importerats från Indien via Persien , Syrien och Turkiet , fann alla förutsättningar att frodas - rätt temperatur, hög luftfuktighet och ljus, sandig, kanel-skogsmark. Kazanlak rosenolja har vunnit guldmedaljer på utställningar i Paris , London , Philadelphia , Antwerpen , Laet och Milano . Efter Bulgariens självständighet hantverk minskade på grund av förlusten av marknaden för den stora ottomanska riket. Textil-, rymd-och militärindustrin har utvecklats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar