Sidor

lördag 11 juni 2011

Nauplion. (Grekland)

Nafplio ( Nygrekiska : Ναύπλιο , Nafplio ) är en hamnstad i Peloponnesos i Grekland som har expanderat upp sluttningar nära den norra änden av Argolic viken . Staden var den första huvudstaden i dagens Grekland, från början av den grekiska revolutionen år 1821 fram till 1834. Nafplio är nu huvudstad i perifera enhet Argolis .

I antik grekisk , staden var namnet Nauplion Ναυπλία (Joniska variant: Ναυπλιη ). I medeltiden , varianter fanns flera, däribland Ναύπλιον, Ἀνάπλιον och Ἀνάπλια.
På latin, staden var kallad Nauplion.
I modern grekiska , staden är den som nu kallas Ναύπλιο (från ναυς + (πλεω för de flesta) (eller πολις för andra) = skepp + (segel för de flesta) (eller stad för andra). namn Detta kan translittereras på flera sätt , som vanligt med grekiska namn. Det vanligaste idag omskrivning är Nafplio.
I modern engelska, Nauplion, Navplion eller Nafplio / Nafplion är de mest använda stavningar något olika former finns i andra moderna språk påverkas av latin, inklusive Anapli, Nauplion (på spanska), Nauplie (på franska), och Nauplio. Några av dessa varianter användes också på engelska under perioder av venetianska och ottomanska dominansen.
I italienska , staden är känd som Napoli di Rumänien. De två sista orden hänvisa till gamla namn Rumänien, som tidigare använts för att definiera de områden som ockuperas av Bysantinska riket eller Empire av Rhomania , och servering för att skilja staden från andra Napoli (dvs Neapel ) i Italien .
Den turkiska namnet på staden är Mora Yenişehri. Mora kommer från Morea , det gamla namnet på Peloponnesos. Yenisehir betyder "ny stad".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar