Sidor

söndag 19 juni 2011

Pazardzik. (Bulgarien)

Pazardzhik ( bulgariska : Пазарджик , även stavat som Pazardjik eller Pazarjik ) är en stad belägen längs stranden av den Maritsa floden, södra Bulgarien .

Det är huvudstad i Pazardzhik provinsen och centrum för homonyma Pazardzhik kommun .Från och med februari 2011 har staden en befolkning på 70.882 invånare.

Pazardzhik grundades av tatarer från vad som idag Bilhorod-Dnistrovskyi i 1485 på vänstra stranden av floden Maritsa , nära marknaden i regionen, ett viktigt vägskäl i mitten av denna produktiva regionen, och heter tatariska Pazardzhik ( turkisk tatariska Pazarcιk , "små tatariska marknaden").

Tack vare detta fördelaktiga läge, avvecklingsdagen utvecklats snabbt.Även om det var mycket liten i början av det 19th århundradet blev det administrativa centret för regionen i slutet av århundradet och förblev så fram till frigörelsen från turkiska ockupationen.

Under de följande århundradena fortsatte staden att växa och stärkt sin position.Handel med järn, läder och ris blomstrade.Staden imponerade besökare med sin vackra hus och rena gator.I 1718 Gerard Kornelius Drish besökt Pazardzhik och skrev "husen här efter konstruktion, storlek och skönhet står högre än Niš , Sofia och alla andra ställen ".

Ryssarna under greve Nikolaj Kamenskij fick staden efter en kort belägring 1810.I mitten-19th century Pazardzhik var ett stort, viktigt centrum för hantverk och handel, med en befolkning på cirka 25.000 personer.Den var värd för två stora årliga mässor, och en stor marknad tisdagar och onsdagar.Det fanns ett postkontor med en telegraf.

I 1837 kyrkan av Guds Moder byggdes - en viktig nationell monument, berömd för sin arkitektur och träsniderier.I mitten av 19th century Pazardzhik blev ett viktigt kulturellt centrum: en skola öppnades i 1847, en flickskola i 1848, ett allaktivitetshus i 1868, damernas unionen "Prosveta" 1870.

Under befrielsekriget i 1877-1878 , var staden brändes av retirerande turkiska trupper.Det befriades den 2 januari 1878 av General Joseph Vladimirovitj Gourko s pluton.Pazardzhik växte och spred sig till högra stranden av Maritsa floden, baracker och en lantbruksskola byggdes.

Från början 20th century på människor byggde fabriker, butiker och bostäder, och därmed den industriella delen av staden.Från 1959 till 1987 Pazardzhik var återigen ett administrativt centrum för regionen, och är återigen sedan 1999 administrativa uppdelningen av Bulgarien.

Under det första årtiondet efter befrielsen av Bulgarien , på 1880-talet befolkningen i Pazardzhik numrerade cirka 15.000 invånare.

Sedan dess har det börjat växa årtionde av decenniet, främst på grund av migranter från landsbygden och de omgivande mindre städer och nådde sin höjdpunkt under perioden 1985-1992 överstiger 80.000.

Efter denna tid har befolkningen börjat minska till följd av den dåliga ekonomiska situationen i de bulgariska provinserna under 1990-talet att blyhaltig till en ny migration i riktning mot landets huvudstad Sofia och utomlands.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar