Sidor

tisdag 14 juni 2011

Penang. (Malaysia)

Penang är en stat i Malaysia och namnet på sitt konstituerande ö, belägen på den nordvästra kusten av Malackahalvön av Malackasundet .

Det gränsar till Kedah i norr och öster och Perak i söder. Penang är den näst minsta malaysiska staten på område efter Perlis , och den åttonde folkrikaste. Den består av två delar - Penang Island, där sätet för regeringen och provinsen Wellesley på Malackahalvön .

Mycket tätbefolkade och industrialiserade Penang är en av de mest utvecklade och ekonomiskt viktiga delstater i landet, liksom en blomstrande turistmål. den heterogena befolkningen är mycket skiftande i etnicitet, kultur, språk och bekännelser. Det är också allmänt erkänd som den mest socialt progressiva, vara hem för både konsumentföreningen i Penang, och reformen grupp Aliran. En person med hemvist i Penang är vardagligt kallas Penangite.

Ön Penang kallades Bīnláng Yu ( förenklad kinesiska : 槟榔屿 ; traditionell kinesiska : 槟榔屿 ) i navigations ritningar som används av amiral Zheng He av Ming -dynastin Kina i sin 15: e talet expeditioner till Söderhavet .Femtonde-talet portugisiska sjömän från Goa på väg till Spice Islands har ofta gjort mellanlandningar på ön som de kallade Pulo Pinaom .

Tidig malajer kallade det Pulau Ka-Satu eller "första (eller enda) Island", eftersom det var den största ön stött på handel havslederna mellan Lingga och Kedah . Den siamesiska, då överherre av Kedah sultanatet, hänvisade till ön som Koh Maak .

Namnet "Penang" kommer från det moderna malajiska namn Pulau Pinang , vilket innebär ön i Areca muttern palm ( Areca catechu , familj Palmae ). Namnet Penang kan syfta antingen till ön Penang ( Pulau Pinang ) eller den stat Penang ( Negeri Pulau Pinang ). I Malay, Penang huvudstad George Town hette och märkt i gamla kartor som Tanjung Penaga (Cape Penaigre), uppkallad efter de många ballnut träd (även känd som alexandrinska lagrar, Calophyllum inophyllum ) vid kusten, men nu brukar förkortas som Tanjung (den Cape).

Penang är ofta känd som "The Pearl of the Orient", "东方花园" och Pulau Pinang Pulau Mutiara (Penang, Island of Pearls). Penang är förkortas som "PG" eller "PP" på malajiska.

Arkeologiska bevis visar att Penang (ön och dess fastlandet) beboddes av Semang-Pangan av Juru och yenen härstamning, både nu anses utdöda kulturer. De var jägare-samlare av Negrito materiel med kortväxthet och mörk hy, och skingrades av malajer så långt tillbaka som 900 år sedan. Den senast inspelade aboriginska bosättningen i Penang på 1920-talet i Kubang Semang.

Det första beviset på förhistorisk mänsklig bosättning i vad som nu Penang hittades i Guar Kepah, en grotta i provinsen Wellesley 1860. Baserat på högar av snäckskal med mänskliga skelett, sten redskap, trasiga keramik, och matrester inne, avveckling var den uppskattas till mellan 3 till 4000 år gamla. Andra stenredskap hittats på olika platser på ön Penang pekade på förekomsten av neolitiska bosättningar dating för 5000 år sedan.

En av de allra första engelsmännen att nå Penang var navigatör och kapare Sir James Lancaster som den 10 april 1591, kommenderade Edward Bonadventure , avseglade från Plymouth för Ostindien och nådde Penang i juni 1592, finns kvar på ön fram till september samma år och plundring varje fartyg han mötte, bara att återvända till England i maj 1594.

Den moderna Penang, ursprungligen en del av malajiska Sultanatet Kedah , började då ön var uthyrd till kapten Francis Light , en engelsk näringsidkare äventyrare som arbetar för Madras -baserade företag, Jourdain Sullivan och de Souza och Ostindiska kompaniet , i utbyte mot militärt skydd från siames och burmesiska arméer som hotade Kedah. För Light, var Penang ett bekvämt tidskrift för handeln och ett perfekt läge för att begränsa franska expansionen i Indokina och nederländska fotfäste i Sumatra .

Den 11 augusti 1786, Light landade Francis på Penang på vad som senare kallades Fort Cornwallis och tog formellt innehav av ön i namn av Hans Brittiska Majestät, kung Georg III och parlamentsledamoten Ostindiska kompaniet , och döpte ön Prince of Wales Island för att hedra arvtagare till den brittiska tronen men namnet har aldrig fångats på.

I malaysiska historia, tillfälle markerade början på mer än ett århundrade av brittiska medverkan i Malaya .

Tyvärr för sultanen, EAC: s nye generalguvernören Charles Cornwallis gjort klart att han inte kunde vara part i sultanens tvister med de andra Malay furstar eller löfte att skydda honom från siames eller burmesiska. Visste inte att Sultan Abdullah , hade ljust beslutat att dölja de faktiska omständigheterna i det avtal från båda parter. När ljuset bröt sitt löfte om skydd, Sultan försökte förgäves att återta ön år 1790, och sultanen tvingades avträda ön till bolaget för ett arvode av 6.000 spanska dollar per år. Lätt etablerade Penang som frihamn för att locka näringsidkare från närbelägna nederländska handelsplatser. Han uppmuntrade också invandrare genom att lova dem så mycket land som de kunde klara och enligt uppgift skjuta silver dollar från hans fartygets kanoner djupt in i djungeln. Många tidiga nybyggare, däribland Light själv grips av malaria, tjänar tidigt Penang epitetet "den vite mannens grav".

Efter Light bortgång, överstelöjtnant Arthur Wellesley anlände i Penang att samordna försvaret av ön. År 1800, VICEGUVERNÖR Sir George Leith säkrade en landremsa tvärs över kanalen som en buffert mot angrepp och kallade den provinsen Wellesley (Seberang Prai). Den årliga utbetalningen till sultanen av Kedah ökade till 10.000 spanska dollar per år efter förvärvet. Idag, Penang delstater fortfarande betalar RM 18,800.00 till sultanen av Kedah årligen.

År 1796 Penang gjordes en straffrättslig uppgörelse då 700 fångar överfördes dit från Andamanerna . År 1805 Penang gjordes en separat ordförandeskap (rangordning med Bombay och Madras ), och när år 1826 Singapore och Malacka införlivades med det, Penang fortsatte att vara säte för regeringen i Straits Settlements , en förlängning av British Raj . År 1829 Penang minskades från rangen av ett ordförandeskap, och åtta år senare staden Singapore gjordes huvudstad bosättningarna. År 1867 Straits Settlements skapades en kronkoloni under direkt brittiskt styre, där Penang ingick.

Under tio dagar i augusti 1867 var Penang greppas med oroligheter under vad som var känt som Penang Riot som kämpar rival hemliga sällskap Kean Teik Tong (den Tua Pek Kong Hoey), som leds av Khoo Thean Teik och den röda fanan mot Alliansen den Ghee Hin Kongsi och den vita flaggan, som britterna under nyutnämnde VICEGUVERNÖR Col Edward Anson lägga ner med sepoy förstärkning efter dagar av kaos.

Vid sekelskiftet, Penang, med sin stora befolkning av kinesiska invandrare, var en naturlig plats för den kinesiska nationalistiska Sun Yat Sen att samla in pengar för sin revolutionära ansträngningar i Qing Kina . Dessa täta besök resulterade i den berömda Penang konferens 1910 som banade väg för i slutändan triumferande Wuchang uppror som störtade Manchu regeringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar