Sidor

lördag 11 juni 2011

Porto. (Portugal)

Porto även känd som Oporto i engelska , är den näst största staden i Portugal och en av de viktigaste städerna i Iberiska halvön .

Dess administrativa gränser (en yta på 41,66 km ² / 16 sq.mi) omfattar en befolkning på 220.000 invånare fördelade inom 15 civila församlingar .

Den urbaniserade delen av Porto, som sträcker sig utöver det administrativa gränser i staden, har en befolkning på 1,1 miljoner i ett område av 389 km 2 (150 sq mi), vilket gör den till den näst största stadsområde i Portugal.

Den Porto Metropolitan Area omfattar cirka 1,3 miljoner människor,och är erkänd som en Gamma-nivå globala staden av globaliseringen och världsstäder (GaWC) Study Group, är en av de fyra städer på halvön med globala staden status (de övriga är Madrid , Lissabon och Barcelona ).

Ligger längs Douro flodmynning i norra Portugal, är Porto ett av de äldsta europeiska centra och är registrerad som ett världsarv av UNESCO 1996. Dess lösning går tillbaka flera århundraden, då det var en utpost för Romarriket . Dess latinska namn, Portus Cale ,har kallat ursprunget för namnet "Portugal", baserad på transkription och muntliga utvecklingen från latin . På portugisiska staden stavas med en bestämd artikel som "o Porto" ( engelska: hamnen ). Följaktligen sitt engelska namn utvecklats från en felaktig tolkning av den muntliga uttal och kallas "Porto" i modern litteratur och av många talare.

En av Portugals internationellt kända export, portvin , är döpt efter Porto, eftersom huvudstadsregionen, särskilt i adegas av Vila Nova de Gaia , har ansvarat för produktion och export av vin som tillsatts alkohol.

Historien om Porto går tillbaka till den 4: e århundradet, till romerska ockupationen av Iberiska halvön . Celtic och proto-keltiska ruiner har upptäckts i flera områden och deras yrke har daterats till ca 275 f.Kr. . Under den romerska ockupationen, staden utvecklas som en viktig kommersiell hamn, främst i handeln mellan Olissipona (den moderna Lissabon ) och Bracara Augusta (den moderna Braga ).

Porto föll under kontroll av morerna under invasionen av Iberiska halvön i AD 711. I 868, Vímara Peres , en kristen krigsherre från Gallaecia , och en vasall till kungen av Asturien , León och Galicien , Alfonso III var, skickades till återerövra och säkra den mark från morerna. Detta inkluderade området från Minho till floden Douro : avveckling av Portus Cale och det område som idag kallas Vila Nova de Gaia . Portus Cale, som senare som Portucale , var ursprunget till det moderna namnet Portugal . I 868 Räkna Vímara Peres fastställde första län i Portugal , eller ( portugisiska : Condado de Portucale ), vanligen kallat Condado Portucalense efter återerövra området norr om Douro.

I 1387 var Porto platsen för äktenskapet mellan John I av Portugal och Filippa av Lancaster , dotter till Johan av Gent , vilket symboliserade en långvarig militär allians mellan Portugal och England . Den portugisiska-engelska alliansen
är världens äldsta registrerade militärallians.

I den 14: e och 15-talen, s varv bidrog Porto till utvecklingen av portugisiska varvsindustrin. Det var också från hamnen i Porto som i 1415, prins Henrik Sjöfararen (son till Johan I av Portugal ombord) om erövringen av den moriska hamnen i Ceuta i norra Marocko . Denna expedition av kungen och hans flotta, som räknas bland andra prins Henrik, följdes av navigering och utforskning längs den västra kusten av Afrika , inleda portugisiska Age of Discovery . Smeknamnet ges till folket i Porto började i dessa dagar, Portuenses är i dag, i dagligt tal, kallat tripeiros ( engelska : komage folk ), som hänvisar till denna period i historien, då högre kvalitet köttstycken sändes från Porto med sina sjömän, medan off-snitt och biprodukter, såsom komage , blev kvar för medborgarna i Porto: komage förblir en kulturellt viktig skålen i dagens moderna Porto.

Vin , produceras i Dourodalen , var redan på 13-talet transporterades till Porto i Barcos rabelos (platt segelfartyg). År 1703 den Methuen fördraget upprättade handelsförbindelser mellan Portugal och England. År 1717, första engelska handelsplats var etablerad i Porto. Produktionen av portvin sedan gradvis övergått i händerna på ett fåtal engelska företag. För att motverka denna engelska dominans, premiärminister markisen av Pombal etablerat ett portugisiskt företag som får monopol på viner från Dourodalen. Han avgränsade regionen för produktion av hamnen, för att säkerställa vinets kvalitet, vilket var det första försöket att kontrollera vinets kvalitet och produktion i Europa .

De små vinodlarna uppror mot sin stränga politik på fettisdagen , bränna ner byggnader för denna firma. Revolten kallades Revolta dos Borrachos (revolt fyllon).
Mellan 1732 och 1763, italiensk arkitekt Nicolau Nasoni designat en barock kyrka med ett torn som skulle bli dess arkitektoniska och visuell symbol: den Torre dos Clerigos (engelska: Präster Tower). Under den 18 och 19-talen blev staden ett viktigt industriellt centrum och såg dess storlek och befolkningsökning.

19th century.

Invasionen av Napoleons trupper i Portugal under marskalk Soult förde också krig till staden Porto. Den 29 mars 1809 som befolkningen flydde från de framryckande trupperna och försökte floden Douro över korsa Ponte das Barcas (en pontonbro), bron kollapsade under tyngden. Denna händelse är fortfarande ihågkommen av en skylt vid Ponte D. Luis jag . Den franska armén var utrotas i Porto av Arthur Wellesley, 1: e hertig av Wellington , när hans trupper korsade floden Douro från Mosteiro da Serra do Pilar (en före detta kloster) på ett strålande dagsljus coup de main , med hjälp av vin pråmar för att transportera trupper så outflanking den franska armén. I augusti 1820 gjorde uppror Porto mot engelska närvaro.

Ett inbördeskriget ägde rum i början av 20-talet mellan de som stödde konstitutionalism och ett regimskifte, och de som motsätter sig denna förändring, måna om nära-absolutism och leds av D. Miguel. År 1822, liberal konstitution var ett accepterat, delvis genom insatser av den liberala montering av Porto (Junta do Porto). När Miguel i Portugal tog portugisiska tronen 1828, förkastade han denna författning och regerade som en absolutistisk monark. Porto gjorde uppror igen och var tvungen att genomgå en belägring av arton månader mellan 1832 och 1833 av absolutistiska armén.

Porto kallas också "Cidade Invicta" (engelska: Unvanquished City) efter motstå Miguelist belägringen. Efter avsägelse av kung Miguel, liberal konstitution var återinföras.

Känd som staden av broar, byggde Porto sin första permanenta bron, Ponte das Barcas (en pontonbro ), år 1806. Tre år senare var det saboteras. Det ersattes av Ponte D. Maria II , populariserade under namnet Ponte Pênsil ( tillfälligt bro ) och byggdes mellan 1841-1843, endast dess stödjande stolpar har förblivit.
De Ponte D. Maria , en järnväg bro invigdes den 4 november samma år, det ansågs vara en bedrift av smidesjärn teknik och ritades av Gustave Eiffel , känd för sitt parisiska torn. Den senare Ponte Dom Luis jag ersatte ovannämnda Ponte Pênsil. Detta sista bron gjordes av Teophile Seyrig , en tidigare partner Eiffel. Seyrig vann en statlig tävling som ägde rum 1879. Påbörjades redan år 1881 och bron öppnades för allmänheten den 31 oktober 1886.

Oroligheter av republikanerna ledde till en revolt i Porto den 31 januari 1891. Detta skulle leda till i förlängningen skapandet av Portugal 1910.
En högre lärande institution i nautiska vetenskaperna (Aula de Nautica, 1762) och en börs (Bolsa do Porto, 1834) var etablerade i staden, men skulle upphöra senare.
20th century

År 1958 och 1960, gator värd Porto Formula One portugisiska Grand Prix .
Den historiska centrum av Porto förklarades som världsarv av UNESCO 1996. Världen UNESCO definieras i två koncentriska zoner; det "Skyddat område", och inom det "klassat område". Classified Området omfattar den medeltida stadsdelen ligger inne den 14: e-talet romanska väggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar