Sidor

söndag 12 juni 2011

Rabat. (Marocko)

Rabat är huvudstad och tredje största staden i Marocko med en befolkning på cirka 650.000 (2010). Det är också huvudstad i Rabat-Salé-Zemmour-Zaer regionen.

Staden ligger på Atlanten vid mynningen av floden Bou Regreg . På motstående stranden av floden ligger Salé , Rabat: s sovstad . Tillsammans med Temara städerna står för en kombinerad stadsbefolkning på 1,8 miljoner.

Slammar problem har minskat i Rabat roll som en hamn, men Rabat och Salé fortfarande upprätthålla viktiga textil , livsmedelsindustrin och bygg industrin. Dessutom, turism och närvaron av alla utländska ambassader i Marocko är till för att Rabat en av de viktigaste städerna i landet. Kontroverser omger sweatshop arbetsmarknaden av stora multinationella företag i området (se försäljning).
Rabat är tillgänglig med tåg via ONCF systemet och av planet genom den närliggande Rabat-Salé flygplats .

Rabat historia började med en lösning , kallad Chellah på stranden av Oued Bou Regreg under det tredje århundradet före Kristus. I 40 e.Kr. Romarna tog över Chellah och omvandlade det till den romerska avveckling av Sala Colonia. Rom höll koloni fram till 250 AD när de övergav den till lokala härskare. I 1146, den Almohad härskaren Abd al-Mu'min vände Rabats Ribat, byggdes på 11-talet av Banu Ifran , i full skala fästning för att använda som en startpunkt för attacker mot Spanien . I 1170, på grund av sin militära betydelse förvärvade Rabat titeln Ribatu l-Fath , som betyder "starkt fäste för seger", från vilket det kommer sitt nuvarande namn.

Yaqub al-Mansur (kallas Moulay Yacoub i Marocko), en annan Almohad kalifen, flyttade till huvudstad i sitt imperium till Rabat. Han byggde Rabats stadsmurar, Kasbah av Udayas och började bygga på vad som skulle ha varit världens största moské. Men dog Yaqub och konstruktion stoppas. Ruinerna av den ofärdiga moskén, tillsammans med Hassan Tower , står sig än idag.

Yaqub död inleddes en period av nedgång. Den Almohad imperium förlorat kontrollen över sina besittningar i Spanien och mycket av sin afrikanska landet så småningom kan leda till total kollaps. På 13-talet, av Rabat: s ekonomiska makt förskjutits mycket att Fez . I 1515 en morisk explorer, El Wassan, rapporterade att Rabat hade minskat så mycket att bara 100 bebodda hus kvar. En tillströmning av Moriscos , som hade fördrivits från Spanien, i början 17th century bidragit till att öka Rabat tillväxt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar