Sidor

onsdag 15 juni 2011

Rogaland. (Norge)

Rogaland är ett län i Norge , som gränsar Hordaland , Telemark , Aust-Agder och Vest-Agder . Det är centrum för den norska oljeindustrin, och som ett resultat av detta har Rogaland den lägsta arbetslösheten av alla län i Norge, 1,1%.

Rogaland är fornnordiska namnet på regionen - återuppstå i modern tid. (Fram till 1919 namnet på länet Stavanger amt .) Det första elementet är plural genitiv gäller rygir , namnet på en gammal germansk stam (se Rugians ). Den sista delen är mark n 'land, region ". I den nordiska gånger regionen alternativt kallades Rygjafylki (se Ryfylke ).

Rogaland är främst ett kustområde med fjordar , stränder och öar, de viktigaste ön är Karmøy . Boknafjorden är den största bukten, med många fjordar förgreningar från den.
Den tredje största tätorten i Norge ligger i Rogaland. Stavanger , tillsammans med Sandnes , Randaberg och Sola , rankas över Trondheim .

Städer / orter: Stavanger , Sandnes , Haugesund , Egersund , Sauda , Bryne , Kopervik , Åkrehamn och Skudeneshavn .
Karmøy har stora fyndigheter av koppar (av vilka en del användes i byggandet av Frihetsgudinnan ). Rogaland är den viktigaste regionen för olja och gas prospektering i Norge, och är en av landets viktigaste jordbruksområdena.

I distriktet finns lämningar från äldsta tider, såsom utgrävningar i en grotta på Viste i Randaberg ( Svarthola ). Dessa inkluderar fynd av ett skelett av en pojke från stenåldern . Olika arkeologiska fynd härrör från följande gånger, bronsåldern och järnåldern . Många kryss i irländska stil har hittats. Rogaland kallades Rygjafylke i vikingatiden . Innan Harald Hårfager och slaget vid Hafrsfjord , det var en små kungadömen . Den Rugians var en stam kan höra ihop med Rogaland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar