Sidor

måndag 13 juni 2011

Saint Gallen. (Schweiz)

St Gallen eller St Galla , franska : Saint-Gall , italienska : San Gallo , rätoromanska : Sonen Gagl ) är huvudstad i kantonen av St Gallen i Schweiz .

Den utvecklades från den eremitaget av Saint Gall , som grundades den 7: e århundradet. Idag är det en stor urban tätort (med cirka 160.000 invånare) och utgör centrum i östra Schweiz. Staden är främst beroende tjänster för sin ekonomiska bas.

Den viktigaste turistattraktion är Abbey of St Gall , en UNESCO: s världsarvslista . Dess berömda bibliotek innehåller böcker som datum till 9: e talet.
Staden har goda kommunikationer till resten av landet och grannlandet Tyskland och Österrike. Det fungerar även som porten till Appenzell Alperna .

St Gallen är beläget i nordöstra delen av Schweiz i en dal ca 700 meter (2.300 fot) över havet. Det är en av de högsta städer i Schweiz och det får ofta mycket snö på vintern. Staden ligger vackert mellan Bodensjön och bergen i Appenzell Alperna (med Säntis som den högsta toppen vid 2.502 meter (8.209 fot)). Det skapar därför goda rekreationsområden i närheten.

Som centrum är byggt på en ostabil torvmarker (tack vare grundaren Gallus som var ute efter en Hermitage och inte grundande en stad), byggnader på dalbotten måste alla vara byggda på pålar . Till exempel hela grunden från tågstationen och dess plaza är baserad på hundratals pålar.

St.Gallen har en yta, och med 2006 , av 39,3 km 2 (15,2 ²). Av detta område,% är 31,1 används inom jordbruket, medan 28,9% är skogsmark. I resten av landet,% är 38,4 avvecklas (byggnader eller vägar) och resten (1,7%) är icke-produktiv (floder eller sjöar).

Grundandet av St Gallen är baserad på den irländska munken Gallus ( ca 550-620 eller 640), som byggde ett eremitage vid floden Steinach i 612.

Runt 720, hundra år efter Gallus död, Alemannian prästen Othmar byggde ett kloster och gav den namnet Abbey of St Gallen . År 926 ungerska Raiders attackerade klostret och omgivande staden. Saint Wiborada , den första kvinnan formellt kanoniserad av Vatikanen , såg enligt uppgift en vision av pågående attacken och varnade munkar och medborgare att fly. Medan munkarna och klostret skatten flydde valde Wiborada att stanna kvar och dödades av Raiders.

Om 954 klostret var omgiven av murar som skydd mot saracenerna , och staden växte upp runt dessa väggar. Om 1205 abboten blev en prins av kyrkan i Heliga romerska riket . År 1311 St Gallen blev fria riksstaden . Med ca 1353 i gillen , som leds av tyg-vävarna guild, fick kontroll av medborgerlig regeringen.

År 1415 staden köpte sin frihet från den tyske kungen Sigismund .

År 1405 den Appenzell fastigheter abboten framgångsrikt uppror och i 1411 blev allierade i Gamla Schweiz . Några månader senare staden Sankt Gallen blev också allierade. De gick med i "evigt förbund" som fullvärdiga medlemmar i förbundet i 1454 och i 1457 blev helt fria från abbot. Men i 1451 klostret blev en allierad till Zürich , Luzern , Schwyz och Glarus som alla var medlemmar i Svenskt Näringsliv.
En av de tidigaste borgmästare i St Gallen kan vara bland de mest färgstarka, Ulrich Varnbüler .

Hans, fader Ulrich var framträdande i staden frågor i St Gallen, Schweiz, i början av 15: e århundradet. Ulrich gjorde entré i offentliga angelägenheter i början av 1460-talet och samlade de olika kontoren och utmärkelser som är tillgängliga för en begåvad och ambitiös man. Han visade fina kvaliteter som Fältbefälhavare i St Gallen trupper i burgundisk Wars .

I slaget vid Grandson i 1476 han och hans trupper var en del av förskottet enheter edsförbundet och deltog i deras berömda attack. (En stor målning av Ulrich återvände triumferande till en hjältes välkomnande i St Gallen kan fortfarande ses i St Gallen).

Efter kriget utgjorde han ofta St Gallen på olika edsförbundet parlamenten. I December 1480 var han jobbet som borgmästare för första gången. Från den tiden han tjänstgjorde i flera ledande befattningar stad och ansågs vara den intellektuella och politiska ledare.

Enligt Vadian , som förstod hans samtida bra ", Ulrich var en mycket intelligent, uppmärksam och vältalig man som åtnjöt förtroende hos medborgarna i hög grad."

Hans rykte bland de konfedererade var också betydande. Men i slutet av 1480-talet blev han inblandad i en konflikt som skulle få allvarliga konsekvenser för honom och för staden som han var borgmästare.

År 1463 Ulrich Rösch hade övertagit ledningen av Abbey of St Gall. Han var en ambitiös prelat, vars mål var att höja klostret med alla medel att lyfta igen efter förluster Appenzell kriget .

Hans rastlösa ambitioner förolämpad de politiska och materiella intressen av hans grannar. När han ordnade hjälp av påven och kejsaren att genomföra en plan för att flytta klostret till Rorschach på Bodensjön , mötte han hårt motstånd från St Gallen medborgarna, andra präster, och Appenzell adeln i Rhendalen som var oroliga för sina innehav.

Vid denna punkt, trädde Varnbüler konflikten mot prelaten. Han ville begränsa ökningen av makten i klostret och samtidigt öka kraften i den stad som hade begränsats i sin utveckling.

För detta ändamål etablerade han kontakter med bönder och Appenzeller invånare (ledd av fanatiska Hermann Schwendiner ) som sökte ett tillfälle att försvaga abbot.

Inledningsvis protesterade han till abbot och företrädarna för de fyra sponsrande konfedererades kantonerna (Zürich, Luzern, Schwyz, och Glarus) mot byggandet av det nya klostret i Rorschach. Sedan, den 28 juli 1489 hade han beväpnade trupper från St Gallen och Appenzell förstöra byggnader som redan under konstruktion.

När abboten klagade till konfedererade om skadestånd och krävde full ersättning, svarade Ulrich med en disk kostym och i samarbete med Schwendiner förkastade skiljedom ansträngningar opartiska konfedererade.
Han motiverade präster från Wil till Rorschach att göra sin lojalitet till klostret och talade mot klostret vid stadens möte i Waldkirch, där den populära ligan bildades.

Han var övertygad om att de fyra sponsrande kantonerna inte skulle ingripa med kraft, på grund av det rådande spänningarna mellan edsförbundet och schwabiska League .

Han stärktes i sin lösa av det faktum att människorna i St Gallen valde honom igen till den högsta domaren år 1490.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar