Sidor

onsdag 8 juni 2011

Saskatoon. (Kanada)

Saskatoon är en stad i centrala Saskatchewan , Kanada , på South Saskatchewan River . Invånare i staden Saskatoon kallas Saskatonians . Staden omges av landsbygden i kommunen Corman Park Nr 344 .

Saskatoon är den folkrikaste staden i provinsen Saskatchewan, och har varit sedan mitten av 1980-talet när den passerade provinshuvudstaden Regina . Staden hade en befolkning på 202.340 i Kanada folkräkningen 2006 , med en medborgerlig uppskattning av 224.300 under 2010. Stadens folkräkning storstadsområdet hade en befolkning på 233.923 i folkräkningen 2006. Statistics Canada uppskattade Saskatoon s CMA befolkningen 265.259 per den 1 juli 2010.

Namnet Saskatoon [i Cree : sâskwatôn , "Saskatoon" eller locatives : misâskwatôminihk , lyser: "på Saskatoon berry", misâskwatôminiskâhk , "på platsen för många Saskatoon bär", mînisihk "på bär"] kommer från Cree livlös substantiv misâskwatômina " Saskatoon bär ", som hänvisar till den söta, lila-färgade bär som växer i området. Det är också populärt beskrivs som "Bridge City," för dess sju flodövergångar.

År 1882, det Toronto baserat Temperance Colonization Society var-beviljades 21 avsnitt av mark gränsöverskridande South Saskatchewan River, mellan vad som nu Warman och Dundurn . Syftet med gruppen var att fly handeln med alkoholhaltiga drycker i den staden och sätta upp en "torr" samfundet i Prairie regionen. Följande år nybyggarna, ledda av John Lake , anlände på platsen för det som nu Saskatoon och etablerade den första permanenta bosättningen.

Nybyggarna reste med järnväg från Ontario till Moose Jaw och sedan avslutat den sista sträckan via häst och vagn som järnvägen hade ännu inte avslutat till Saskatoon.
År 1885 Northwest Rebellion drabbade det lilla samhället på olika sätt. Chief Whitecap och Charles Trottier passerade i dag universitetsområdet på väg att ansluta sig till Louis Riel : s väpnade styrkor på Batoche, Saskatchewan .

Efter striderna vid slaget om Fish Creek , och slaget vid Batoche , sårade kanadensiska soldater convalesced vid Marr Residence som i dag en historisk plats. Några dog i vård och begravdes i Pioneer Cemetery nära mässområdet.

En stadsrättigheter för den västra sidan av floden har erhållits i 1903 ( Nutana blev en by i det året). År 1906 Saskatoon blev en stad med en befolkning på 4.500, som inkluderade de samhällen i Saskatoon, Riversdale och Nutana. År 1955 Montgomery Place och 1956 den närbelägna staden Sutherland var fogat av den snabbt växande staden Saskatoon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar