Sidor

lördag 25 juni 2011

Šibenik. (Kroatien)

Šibenik är en historisk stad i Kroatien , med befolkning på 51.553 (2001). Det är beläget i centrala Dalmatien där floden Krka rinner ut i Adriatiska havet .

Šibenik är en politisk, utbildning, transport, industri-och turistcentrum i Šibenik-Knin länet .

Šibenik har ett medelhavsklimat , med milda, fuktiga vintrar och varma, torra somrar.

Januari och februari är de kallaste månaderna, juli och augusti är de varmaste månaderna. I juli den maximala genomsnittliga temperaturen ligger runt 30 ° C (86 ° F) .

Till skillnad från andra städer längs den adriatiska kusten, som fastställdes av greker,, Illyrians och romarna var Šibenik grundades av slaver. Utgrävningar av slottet i Saint Michael , har sedan visat att platsen var bebodd långt innan det faktiska ankomst kroater . Det nämndes för första gången under sitt nuvarande namn år 1066 i en stadga kroatiska kungen Petar Krešimir IV och för en tid, det var ett säte för denna kroatiska King. Av den anledningen är Sibenik kallas också "Krešimirov Grad" (Krešimir s stad). Det är den äldsta infödda kroatiska staden på den östra stranden av Adriatiska havet .

Mellan 11 och 12-talen, var Sibenik kastas fram och tillbaka mellan Venedig , Bysans , Ungern och Konungariket Bosnien . Det erövrades av republiken Venedig under 1116, som innehade den till 1124, då de en kort stund förlorade den till det bysantinska riket, och sedan höll den igen förrän 1133 då det återges av kungariket Ungern . Det skulle byta ägare bland de nämnda länderna flera gånger tills 1180.

Staden fick status som stad i 1167 från Stephen III av Ungern . Det fick en egen stift i 1298.
Staden, liksom resten av Dalmatien , motstod venetianarna i ett tre-årigt krig som beslutades till deras fördel i 1412. Det osmanska riket började hota Šibenik, som en del i deras kamp mot Venedig, i slutet av det 15th århundradet, men de lyckades aldrig erövra den. På 16-talet, St Nicholas fästning byggdes, och genom det 17th århundradet, var dess befästningar förbättrades igen fästningarna Johannes (Tanaja) och Šubićevac (Barone).

Nedgången av republiken Venedig år 1797 förde Šibenik under ledning av den habsburgska monarkin .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar