Sidor

söndag 26 juni 2011

Surakarta. (Indonesien)

Surakarta , även kallad Solo eller Sala , är en stad i centrala Java , Indonesien i mer än 520.061 personer (2009) och täthet 11,811.5 personer / km 2 .

Denna 44 km 2 ort gränsar Karanganyar Regency och Boyolali Regency i norr, Karanganyar Regency och Sukoharjo Regency i öster och väster och Sukoharjo Regency i söder.

På östra sidan av Solo ligger Bengawan Solo River . Staden är säte för Surakarta Sunanate Kraton (Palace / domstol). Parallellt med Yogyakarta är Surakarta arvingen av Mataram Sverige som var uppdelat i två riken i 1755 .

Stiftelsen för dynastin
En serie av krig och konflikter mellan Adipati (Dukes) följde döden av den sista sultanen av Demak Bintoro , den första islamiska riket i Java . En av dessa var Jaka Tingkir , son-in-law i slutet av sultanen. Efter att ha besegrat den sista motståndaren hertigen av Jipang-Panola, Jaka Tingkir, aka Sultan Hadiwijaya, hävdade han tronen och flyttade huvudstaden till staden Pajang , som ligger ca 8 miles från dagens Surakarta.

Hans adoptivson Sutawijaya bildade en konspiration och dödade honom med hjälp av en lönnmördare. Sedan besteg han tronen och än en gång, flyttade huvudstaden till Mataram i dagens provinsen Jogjakarta, och en ny dynasti grundades.

Fram till 1744 var Solo lite mer än en lugn avkrok by, 10 km öster om Kartasura , samtida huvudstad i Mataram riket. Men i det året Mataram susuhunan (kung), Pakubuwono II stödde den kinesiska mot holländarna, och domstolen på Kartasura plundrades som följd. Pakubuwono II sökte efter en mer gynnsam plats att bygga sin huvudstad, och år 1745 hela domstol demonterades och transporterades i en stor procession till Surakarta, på stranden av Kali (flod) Solo. 18 feb 1745 anses vara den officiella födelsedag i staden. Det sades att den plats han valde att bli det nya slottet var beläget på en liten sjö. Den "babad" eller officiell domstol historiker nämner ändå att sjön torrlades av till förmån för den mytiska drottningen av det södra havet, Nyi Roro Kidul.

Fortsatte emellertid nedgången, och 1757, var efter rike Mataram delas in i Surakarta Sultanatet (norra domstol) och Jogjakarta Sultanatet (södra domstol), en annan rivaliserande kungahuset Mangkunegoro grundades av Raden Mas Said alias Pangeran Samber Nyowo (The Slayer Prince) mitt i centrum av Solo. Det markerade framgång holländska politik i Ostindien , som var känd som "divide et impera" (söndra och härska). Mataram hade så mycket kraft i Java , men det lämnas till den holländska. Därefter undvek Solos kungahus klokt att slåss och istället kastade sin energi på konst, ta fram en mycket sofistikerad och elegant domstol kultur. Den Gamelan paviljonger blev den nya krigsskådeplatser, där varje stad tävlar om att producera mer raffinerad domstol kultur. Wayang Kulit och Wayang Wong är några teatraliska konsten fortfarande spelas.

Palatset finns en anmärkningsvärd museum, som används för att hysa en kvinnlig kyskhetsbälte tills den stals av tjuvar.

Kanske den mest betydande härskare av 20-talet, var Pakubuwono X . Hans förhållande med holländarna, och hans stora familj, och hans popularitet bidrog till den kanske största begravningståget som någonsin inträffat i Solo. Han hade bidragit med stora utgifter på Royal Graveyard på Imogiri i de viktigaste delarna av kyrkogården, liksom mot det nya avsnitt som han begravdes i. På den tiden strax före självständigheten Surakarta hade europeiska, kinesiska och arabiska kvarter.

1998 upplopp
I maj 1998 fanns det ett stort upplopp i Surakarta. Det var ursprungligen utlöstes av stigande oljepriser, med en uppretad folkmassa ransacking och sätta många byggnader i brand, i synnerhet banker och officiella byggnader regeringen. Men sedan blev situationen okontrollerat som de riktade centra pöbeln shopping och andra kommersiella byggnader ska förstöras också, innan den slutligen förvandlas till en ras upplopp riktade upprorsmakare hus och tillgångar verksamhet i den lokala indonesiska - kinesiska , vilket leder till omfattande förstörelse i regionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar