Sidor

torsdag 23 juni 2011

Veracruz. (Mexico)

Veracruz , formellt Veracruz de Ignacio de la Llave ( spanska uttal: [beɾakɾuθ de iɣnasjo de la ʎaβe] ) officiellt Estado libre y Soberano de Veracruz de Ignacio de la Llave ( engelska : fri och suverän stat av Veracruz i Ignacio de la Llave ) är en av de 31 stater tillsammans med den federala distriktet omfattar 32 federativa enheter i Mexico .

Det är indelat i 212 kommuner och dess huvudstad är Xalapa-Enríquez .
Det är beläget i östra Mexiko . Det gränsar till stater i Tamaulipas i norr, San Luis Potosi och Hidalgo i väster, Puebla i sydväst, Oaxaca och Chiapas i söder och Tabasco i sydost. I öster har Veracruz en betydande andel av kust mot Mexikanska golfen .

Staten är känd för sin blandade etniska och stora inhemska befolkningen. Sin mat återspeglar de många kulturella influenser som har kommit genom staten på grund av vikten av hamnen i Veracruz.
Förutom huvudstaden, statens största städer inkluderar Veracruz , Coatzacoalcos , Córdoba , Minatitlán , Poza Rica , Boca del Rio och Orizaba .

Den naturliga geografin kan categoried i nio regioner: Sierra de Zongolica, den Tecolutla Region, Huayacocotla regionen, det Metlac River-området, den Tuxtlas regionen, Central Region, Laguna del Castillo regionen Pueblo Viejo-Tamiahua region och Laguna de Alvarado regionen. Topografin förändras drastiskt, från den smala kustnära slätten i höglandet i östra Sierra Madre. Höjd varierar från havsnivå till Pico de Orizaba , Mexikos högsta topp på 5610 m (18,405.5 ft) över havet.

Kusten består av låga sandstränder band varvas med tidewater bäckar och laguner. De flesta av den långa kustlinje är smal och sandig med instabila klitter, små skiftande laguner och poäng. I bergen är av Sierra Madre Oriental och Trans-mexikanska Volcanic Belt . Bergskedjor bland annat Sierra de Topila, Sierra de Otontepec, Sierra de Huayacocotla, Sierra de Coxquihui, Sierra de Chiconquiaco, Sierra de Jalacingo, Sierra de Axocuapan, Sierra de Huatusco, Sierra de Zongolica och Sierra de Los Tuxtla. Stora toppar inkluderar Pico de Orizaba (5700 m (18,700.8 ft)), Cofre de Perote (4282 m (14,048.6 ft)), Cerro de Tecomates (3227 m (10,587.3 ft)), Cerro del Vigia Alta (3055 m (10,023.0 fot) ) och Cerro de 3 Tortas (2997 m (9,832.7 ft)). Pico de Orizaba är täckt av snö året om, de Cofre de Perote täcks på vintern. Stora dalar inkluderar Acultzingo, Córdoba, Maltrata, Orizaba och San Andrés.

Mer än 40 floder och bifloder ge vatten för bevattning och vattenkraft,. De också gör rika slam ner från erodera höglandet, som deponeras i dalarna och kustområden. Alla de floder och bäckar som korsar staten börjar i Sierra Madre Oriental eller i centrala Mesa, flyter österut till Mexikanska golfen. De viktigaste är: Actopan River , Acuatempan flod, Rio Blanco, Cazones River , Coatzacoalcos River , Rio de La Antigua, Hueyapan River, Jamapa River , Nautla River, Pánuco River , Papaloapan River , Tecolutla River , Tonalá River, Tuxpan River och Xoloapa River . Den största i termer av vattenföring är Pánuco, Tuxpan, Papaloapan, Coazocoalco och Uxpanapa.

Den Pánuco, Tuxpan, Papaloapan och Coatzacoalcos är farbara.Två av Mexikos mest förorenade floder, är Coatzacoalcos och Rio Blanco ligger i delstaten. Mycket av föroreningarna kommer från industriella källor, men utsläpp av avlopps-och okontrollerad sophantering är också stora bidragsgivare. Staten har mycket få reningsverk, med endast 10% av avloppsvatten behandlas innan det släpps ut.

Staten har också tio stora vattenfall och tio stora kustnära laguner. Det finns bara en stor sjö, kallad Lake Catemaco . Utanför kusten är öarna Isla de Lobos, Isla de los Burros, Isla de Sacrificios , Isla de Salmendina, Isla del Idolo, Isladel Toro, Isla Frijoles, Isla Juan A Ramirez, Isla Pajaros och Isla Terrón och rev havet kallas Blanquilla , Medio, Tangüillo, Tuxpan, Gualleguilla, Gallega, Anegada de Adento Anegada de Afuera och Cabezo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar