Sidor

söndag 24 juli 2011

Adelberg. (Tyskland)

Adelberg är en kommun i distriktet Göppingen i Baden-Württemberg i södra Tyskland.

Den årliga nederbörden på 1045mm är inom topp kvartalet av värden som registrerats i Tyskland, med lägre värden registrerade i 87% av landets väderstationer. Den torraste månaden är februari, medan den mest nederbörden kommer i juni, med nästan dubbelt nederbörden i februari. Variabilitet för nederbörd är extremt stark, och endast 18% av väderstationer spela högre säsongsvariationer.

Den tomt som Adelberg nu står ursprungligen ockuperat av byn Hundsholz ( Dogwood ), som är källan till den hoppande hund på Adelberg vapensköld. I 1178, Volknand von Staufen grundade klostret Adelberg och begåvad till det en del av byn Hundsholz. Efter nedläggningen av von Staufens blev både klostret och staden under kontroll av Württemberg , en stat av Heliga romerska riket .

Under reformationen blev Adelberg en Klosteramt (en administrativ avdelning centrering på godsen av en upplöst kloster), bestående av de tidigare Abbey och Vilage av Hundsholz. I 1556, klostret, tillsammans med tolv andra i regionen, förvandlades till protestantiska läroverk under ledning av Christoph Binder. Skolan i Adelberg tjänat detta syfte fram till 1648, dess mest berömda elev är matematiker och astronom Johannes Kepler (1584-1586).

År 1807 var Klosteramt inordnas i den större administrativa distrikt, Oberamt av Schorndorf . År 1830 köpte byn Hundsholz ut fastigheten i byn som tidigare hade tillhört klostret, och klostret i sig. I 1843 var området av klostret formellt att införlivas i byn, som nu fick namnet Adelberg. Den administrativa reformen av 1938 tog kommunen inom stadsdelen Göppingen. Efter andra världskriget ökade befolkningen kraftigt genom att återvända tidigare utlandsstationerade .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar