Sidor

tisdag 5 juli 2011

Alajuela. (Costa Rica)

Alajuela är huvudstad i provinsen Alajuela i Costa Rica .

Det är också namnet på det distrikt som omfattar staden. Alajuela fungerar som kapital för kantonen Alajuela , ett område mycket större än stadsdelen.

Det är födelseplatsen för Juan Santamaria , nationell hjälte i Costa Rica. Det hubbar Juan Santamaria International Airport , den viktigaste flygplats som betjänar Costa Rica (IATA: SJO / ICAO: MROC), som ligger 3 mil söder om staden.

Stadsdelen Alajuela en yta på 8,88 km ², och har en befolkning på 46.554.
Den ligger på en höjd av 952 meter över havet i Central Valley (Valle Central), 19 kilometer nordväst av den nationella huvudstaden San José.

Den skapades av lagen N º 36, av December 7, 1848 med två kantoner och åtta socken-distrikt. I pre-colombianska eran, är det land som idag Alajuela var bebodd i söder av inhemska Garabito stammar, och i norr av den i Votos.

I provinsen Alajuela är en av de största i landet. Det gränsar i norr med Nicaragua, i söder mot provinsen San Jose, i öster till provinsen Heredia och väster med provinserna Guanacaste och Puntarenas.

Sitt deltagande i viktiga historiska händelser har säkerställt den har en viktig plats i Costa Rica historia. De nationella hjälte Juan Santamaria, som dog under kampanjen år 1856 för att ta bort inkräktare hotar Costa Ricas suveränitet, föddes i Alajuela. Denna historiska händelse firas och minns varje år den 11 april och det är en nationell helgdag.

Alajuela klimat är känt som en av de bästa i världen.
Området erfarenheter ofta jordbävningar , den 2009 6,1 w jordbävning var den starkaste att slå i området, vilket orsakar flera jordskred.

I pre-colombianska gånger det land där kantonen Alajuela är idag, var en del av den så kallade Huetar kungariket i väst, som bebos av infödda stammar, som vid tiden för den spanska erövringen leddes av Chief Garabito.
Den första spanska nybyggarna kom 1650, och etablerade sig i orörd mark i regionen. Senare i en skriftlig förpliktelse beviljats ​​i 1864 platsen nämns som La Lajuela i Valley of Barva, nära Canoas floden.

År 1777 innevånarna i La Lajuela och Ciruelas har efter serveras med varsel flytta till Villa Vieja (dagens Heredia) begärde den preliminära konstruktionen av en offentlig plats för bön i huset Don Dionysius Oconitrillo, av spanskt ursprung, 30 meter norr var Alajuela domkyrka är idag. Efter ökning av befolkningen i de fem befintliga kvartalen då: Targuaz, Puás, Ciruelas, La Lajuela och Rio Grande, inför medborgarna svårigheter att behålla sina religiösa plikter, så de bad biskopen i Nicaragua och Costa Rica, Monsignor don Esteban Lorenzo de Tristan , tillstånd att uppföra en församling och en offentlig plats för bön.

Enligt en motion som utfärdats i det spanska parlamentet i Cadiz (Spanien, maj 19, 1812), den första Rådhuset Alajuela började livet 1813. Den 18 december samma år fick kvartalet La Lajuela titeln på stan och det döptes om First Villa Hermosa, då det hette San Juan Nepomuceno de Alajuela och slutligen titeln staden beviljades den 20 november 1824 och med den namn Alajuela som förblir fram till idag.

Alajuela är också hemstad för en av de mest populära fotbollslag i landet, Liga Deportiva Alajuelense fotboll klubb.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar