Sidor

måndag 4 juli 2011

Kavala. (Grekland)

Kavala ( grekiska : Καβάλα ), är den näst största staden i norra Grekland , den viktigaste hamnstaden i östra Makedonien och huvudstaden i Kavala perifer enhet.

Det ligger på Bay of Kavala , mittemot ön Thassos . ligger på Egnatiamotorvägen Kavala och är en två timmars bilfärd till Thessaloniki (160 km väster) och fyrtio minuter med bil till Drama (37 km norr) och Xanthi (56 km öster). När du skriver in Kavala, kommer du att beundra utsikten över staden som är inbäddat mellan sluttningarna av de omgivande kullarna och den norra kusten av Egeiska havet.

Staden grundades av nybyggare från Thassos i ca 6: e-talet f.Kr., som kallade den Neapolis (Νεάπολις, "ny stad" på grekiska).
Neapolis var en stad med Makedonien , och hamnen i Filippi , som det var långt 14 km. Det var nog på samma plats som Datum ( Δάτον ), känd för sina guldgruvor (Herod. IX 75,.. comp Böckh, .. Pub Econ i Aten ., s. 8, 228, trans) och en hamn, som Strabo (vii. s. 331) antyder: varifrån ordspråk som firar Datum för sin goda saker. (Zenob. ... Ords Graec Cent III 71,.. Harpocrat sv Δάτος .)

Scylax gör verkligen skilja mellan Neapolis och Datum, men som han tillägger att den senare var en atensk koloni, som inte kunde ha varit sant av hans ursprungliga Datum, är hans text, kanske, korrupta på denna plats, som i så många andra, och hans verkliga meningen kan ha varit att Neapolis var en koloni som atenarna hade fastställts vid nollpunkten.

Zenobius ( lc ) och Eustathius ( .. annons Dionys Perieg 517) båda hävdar att Nollpunkt var en koloni av Thasos, vilket är mycket troligt, eftersom Thasians hade flera kolonier på denna kust. Om Neapolis var en uppgörelse i Aten, var dess grund, kan dra slutsatsen, senare än Amfipolis .

Neapolis var en medlem av den athenska ligan , som en pelare som finns i Aten nämner ett bidrag Neapolis till alliansen. Neapolis präglade också mynt i antiken.
Det blev en romersk civitas i 168 f.Kr. och var en bas för Brutus och Cassius i 42 f.Kr. , innan deras nederlag i slaget vid Filippi . ( Appian , BC IV 106,. . Dion Cass xlvii 35..). Aposteln Paulus landade på Kavala på sin första resa till Europa (Apostlagärningarna, xvi. 11).

I bysantinsk tid staden hette Christoupolis av grekerna och Morunets (Морунец) av bulgarerna . I den 6: e århundradet bysantinske kejsaren Justinianus I befästa staden i ett försök att skydda den från barbariska räder. I den 8: e och 9: e århundradet bulgariska attacker tvingade Byzantinesen att omorganisera försvaret av området, vilket ger stor omsorg Christoupolis med befästande och en anmärkningsvärd garnison. På grund av placeringen av Christoupolis upplevde staden en ekonomisk blomstra. Under Norman raid i Makedonien (1185), var staden tillfångatogs och brändes.

Kavala var en del av Osmanska riket från 1387 till 1912. I mitten av 16-talet, Ibrahim Pasha , storvisir av Suleiman den magnifike bidragit till välstånd och tillväxt Kavala av byggandet av en akvedukt .

Ottomanerna också utökat den bysantinska fästningen på en kulle i Panagia . Båda landmärken är bland de mest kända symbolerna för staden i dag.
Mehmet Ali , grundare av en dynasti som styrde Egypten , föddes i Kavala 1769. Hans hus har bevarats som museum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar