Sidor

söndag 10 juli 2011

Kuurne. (Belgien)

Kuurne är en kommun som ligger i belgiska provinsen Västflandern . Kommunen består av endast staden Kuurne korrekt. Den 1 januari 2006 Kuurne hade en total befolkning på 12.591.

Den totala ytan är 10,01 km ², vilket ger en befolkningstäthet på 1258 invånare per km ².
Invånare från Kuurne är smeknamnet "åsnor". Detta sägs vara en tid av hån ges till dem av folket i närliggande Kortrijk eftersom näringsidkare från Kuurne vanemässigt iväg för Kortrijk marknaden i ett tidigt timme, deras röv-kärror lastade med grönsaker.

Väckt av rasslet av vagnen hjul och de skriande av åsnor, utbrast folket i Kortrijk: "Det är som åsnor från Kuurne igen!" En alternativ, mer legendariska förklaring kommer från berättelsen om en präst som var tvungen att hålla en begravning på askonsdagen . Han frågade sacrister att ta över sin ordinarie tjänst, men tyvärr den senare inte kom ihåg de latinska orden "Memento, homo, quia pulvis es, et i pulverem reverteris" (Kom ihåg, man, att damm du är, och till stoft du vänder åter), som ska proklameras samtidigt som ett kors av aska i pannan av kyrkobesökare.

Senare prästen talade till honom i förbittring, sade: "Du föddes en åsna, och du kommer att dö en röv!". "Aha", sade sacrister, "Jag kommer ihåg det!" och så att säga, fortsatte han att ge folket i Kuurne sitt kors av aska.
Den mest kända röven i Kuurne är "Ambroos" (Ambrosius), en större-än-livet och något stiliserad staty framför rådhuset . Det är intressant att notera att, liksom en stor bukett, vinnaren av den årliga pro cykel race Kuurne-Bryssel-Kuurne också får ett mjukdjur version av "Ambroos" att vinka från scenen.

2 kommentarer:

  1. Hejsan!

    Det är en trevlig blogg du har.

    Jag har lånat en bild med vy från Grangärde av dig och lagt upp på min blogg. Självklart har jag länkat till din blogg.

    Om du misstycker så tar jag genast bort bilden; säg bara till.

    Glada hälsningar
    Bolanche

    SvaraRadera
  2. Helt ok ! Har lånat den med !

    SvaraRadera