Sidor

måndag 4 juli 2011

Valga. (Estland)

Valga ( tyska : Walk ) är en stad i södra Estland och huvudstad i Valga län .

Fram till deras separation 1920, Valga och staden Valka i norra Lettland var en stad. De är nu två-städer. Området Valga är 16,5 km ² och som Valka är 14,2 km ². Deras populationer är respektive 14.153 och 6164. Från och med 1 januari 2009 skall all gränsövergångar togs bort och vägar och staket öppnas mellan de två länderna med de båda länderna gå med i Schengenavtalet .

Valga är beläget vid korsningen av vägar och järnvägar. I Tallinn - Tartu - Riga järnvägen ansluts via Tapa med Tallinn - Narva - St Petersburg stambanan. Valga är en internationell järnvägsknut. I april 2008 tre ​​dagliga tåg från Riga , som tidigare avslutas på Lugaži förlängdes över gränsen till Valga. Under det kalla kriget , var Valga hem till Valga flygbas . Med utbyggnaden av Schengenavtalet och avskaffandet av systematiska gränskontroller mellan Estland och Lettland, meddelades det att gemensamma offentliga busstrafiken kommer att inledas mellan Valga och Valka .

Avståndet till Tartu är 89 km, Pärnu 144 km, Tallinn 245 km, Riga 175 km och Pskov 170 km.

Sedan 1944, en lokaltidning, " Valgamaalane har ", har publicerats (3 gånger i veckan). Sedan 2003 har det också varit en lokal tidning " Walk "(i ryska språket ). Det finns också en lokal korrespondens kontor estniska Television ( Eesti Televisioon ) och en lokal radio - "Raadio Ruut".

Valga har slutit flera samarbetsavtal. Den närmaste är ett avtal (från år 1995) med den närliggande staden Valka . Det finns även samarbetsavtal med Oakland , Maryland ( USA ) och Östhammars kommun ( Sverige ). Det är långsiktiga vänskapliga relationer med Hallsbergs kommun i Sverige och städerna Lübz i Tyskland och Torneå i Finland .

Valga utvecklas snabbt. Sedan 1996 har befolkningen livskvalitet förbättrades på grund av renovering av flera byggnader, däribland Central Library, Valga Stadium, Museum, Valga Hospital, och kultur och Hobby Centre. Steg för steg, är de skolor och förskolor också på att moderniseras. Sedan 2003 har en ny vattenreningsanläggning förbättrat kvaliteten på vattnet i staden.
Inom den privata sektorn har det skett omfattande satsningar på handel, lätt industri och skogsbruk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar