Sidor

fredag 26 augusti 2011

Alaska.

Alaska ( i / ə l æ s k ə / ) är den största staten i USA efter område. Det är beläget i den nordvästra änden av den nordamerikanska kontinenten, med Kanada i öster, de Ishavet i norr och Stilla havet i väster och söder, med Ryssland vidare västerut över Berings sund .
Ungefär hälften av Alaskas 710.231 invånare (enligt 2010 USA: s folkräkning ) bor i Anchorage huvudstadsregionen . Alaska är den minst tätbefolkade delstaten i USA.

Alaska har köpts från ryska riket den 30 mars 1867, för $ 7.200.000 ($ 113 miljoner dagens dollar) till cirka två cent per tunnland ($ 4.74/km ²). Landet gick igenom flera administrativa förändringar innan han blev en organiserad (eller ingår) territorium den 11 maj 1912 och den 49: e staten i USA den 3 januari 1959.

Namnet "Alaska" (Аляска) redan införts i den ryska kolonialtiden, när det användes endast för halvön och kommer från aleutiska alaxsxaq , som betyder "fastlandet" eller mer ordagrant "det objekt mot vilket agerande havet är riktat ". Det är också känt som Alyeska , den "stora landet", en aleutiska ord från samma rot.

Geografi:
Alaska har en längre kustlinje än alla andra kombinerade stater i USA. Det är den enda icke- angränsande amerikanska staten på kontinenten Nordamerika, omkring 500 miles (800 km) i British Columbia (Kanada) separata Alaska från delstaten Washington . Alaska är alltså en exklav i USA. Det är tekniskt en del av den kontinentala USA , men är ofta inte i vardagligt bruk, Alaska är inte en del av de angränsande USA, ofta kallad "Lower 48 . I huvudstaden Juneau , ligger på fastlandet i nordamerikanska kontinenten, men är inte ansluten på väg till resten av den nordamerikanska vägsystemet.

Staten gränsar till Yukon Territory och British Columbia i Kanada, i öster, i Gulf of Alaska och Stilla havet i söder, i Berings hav , Berings sund och Tjuktjerhavet i väster och Norra Ishavet i norr . Alaskas territorialvatten röra Rysslands territorialvatten i Berings sund, som den ryska Big Diomede Island och Alaskan Little Diomede Island är bara 3 miles (4,8 km) från varandra. Med förlängningen av Aleuterna i den östra halvklotet, är det tekniskt både den västligaste och östligaste stat i USA, liksom också den nordligaste.

Alaska är den största staten i USA yta på 586.412 kvadrat miles (1.518.800 km 2 ), över dubbelt så stort som Texas , den näst största staten. Alaska är större än alla utom 18 suveräna stater. Räkna territorialvatten, är Alaska större än den sammanlagda området de närmaste tre största staterna: Texas , Kalifornien och Montana . Det är också större än den sammanlagda ytan av de 22 minsta delstater.

Regioner:

Det finns inga officiellt definierade gränser avgränsa de olika regionerna i Alaska, men det finns sex allmänt accepterade regioner.

South Central:

Huvudsaklig artikel:
South Central Alaska.
Den folkrikaste regionen i Alaska, som innehåller Anchorage , den Matanuska-Susitna Valley och Kenai Peninsula . Landsbygd, mest obefolkade områden söder om Alaska Range och väster om Wrangell Mountains också falla inom definitionen av southcentral, samt Prince William-sundet området och samhällen i Cordova och Valdez .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar