Sidor

söndag 28 augusti 2011

Arvidsjaur.

Arvidsjaur är en tätort i Lappland och centralort i Arvidsjaurs kommun, Norrbottens län.

Arvidsjaur är ett stort center för Europas bilindustri, som på vinterhalvåret utför biltester i vintermiljö. Det bedrivs också en större turistverksamhet med skoterfärder, vandring och fiske.
I samhället finns det en skidanläggning förlagd på Prästberget, och utanför tätorten finner man även Vittjåkk skidanläggning.

Om allt går enligt planerna kommer turistattraktionen Storälgen att byggas i Arvidsjaurs kommun.

Geografi:

Arvidsjaur är beläget 11 mil söder om polcirkeln och 16 mil väster om Luleå, i mellersta Lappland och tillhör Norrbottens län. I centralorten Arvidsjaur bor det 4 678 invånare och i hela kommunen bor det 6 751 personer år 2009. Se vidare Arvidsjaurs kommun.

Kommunikationer:

Orten ligger vid E45 och Riksväg 95, Silvervägen, samt har en flygplats med ICAP-status, varifrån det går dagliga turer till Stockholm. I Arvidsjaur finns Arvidsjaurs Järnvägsförening. Föreningen har sin verksamhet i lokstallet. På sommaren bedriver de ångloksturer mellan Arvidsjaur och Slagnäs tur och retur. Det kostar 175 kr per person. Barn upp till 16 år åker gratis i målsmans sällskap.

Ortnamnet:

Arvidsjaur har inte med mansnamnet Arvid att göra. I stället är det en försvenskning av det umesamiska ordet árviesjávrrie, härlett av árvies (”givmild” eller ”den som ger rikligt”) och jávrrie (”sjö”), och syftande på fisket i den närbelägna sjön med samma namn. Aruens järff by var 1607 namnet på den sameby, invid vilken Arvidsjaurs kyrka uppfördes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar