Sidor

onsdag 24 augusti 2011

Faridabad. (Indien)

Faridabad ( hindi : फरीदाबाद ) är en stad i den sydöstra delen av Haryana stat i norra Indien, i Faridabad distriktet .

Den ligger på 28 º 25 '16 "N latitud och 77 º 18' 28" E Longitud. Stadsdelen delar dess gränser med National Capital och Union Territory of Delhi till dess norra del, Gurgaon distriktet i väster och Uttar Pradesh i öster och söder.

Faridabad har ett utmärkt läge både geografiskt och politiskt.

Floden Yamuna skiljer District gränsen på östra sidan med Uttar Pradesh. Delhi-Agra riksväg nr 2 (Shershah Suri Marg) passerar genom centrum av stadsdelen. Staden har många järnvägsstationer i Delhi-Mathura dubbelspår bred spårvidd raden i North Central Railway. Järnvägsstationerna i Gamla Faridabad samt nya industriella Township (NIT) är de stora.

Faridabad är den största staden och en av de stora industriella naven i Haryana . Det genererar 60% av intäkterna för staten. 50% av den inkomstskatt som samlas in i Haryana är från Faridabad och Gurgaon. Faridabad är känd för Heena Produktion från jordbrukssektorn medan traktorer, motorcyklar, växlar switch, kylskåp, skor och däck är de berömda industriprodukter av staden.

För att underlätta för civila förvaltning, är Faridabad distriktet delas in i två divisioner dvs. Faridabad och Ballabgarh varje leds av en Sub divisionschef Magistrate. Kommunstyrelsen Corporation of Faridabad (MCF) ger den urbana medborgerlig bekvämligheter för att medborgarna i Faridabad City. Palwal, Hodal och Hathin Sub divisioner nu en del av nyskapade Palwal District.

Historia
Faridabad, sydöstra distrikt i delstaten Haryana, grundades 1607 e.Kr. av Sheikh Farid alias, Baba Farid, kassör för Jahangir och en Sufi helgon, i syfte att skydda landsvägen som passerade genom staden. Sheikh Farid byggt en fästning, en tank och en moské som nu är i ruiner. Senare blev det högkvarteret i en Pargana som hölls i jagir av Ballabgarh linjal. Faridabad distriktet tillkom den 15 aug 1979 som den 12: e distriktet i staten. Faridabad District höggs ut från dåvarande Gurgaon District.

Som en del av pakistanska flyktingar vidarebosättning projektet efter partitionen var ljus industriella utveckling inleddes i staden 1950. Således som flyktingar ner inledande infrastrukturen i denna Faridabad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar