Sidor

fredag 19 augusti 2011

Guayas. (Ecuador)

Guayas är en kust provins i Ecuador . Det gränsar i väster av Manabí , Santa Elena och Stilla havet (som den Mexikanska Guayaquil ), i öster av Los Ríos , Bolívar , Chimborazo , Cañar och Azuay , i norr av Los Ríos och Bolívar , och i söder av El Oro och Stilla havet .

Med en befolkning på över 3 miljoner människor, det är den folkrikaste provinsen i Ecuador. Det är den fjärde största provinsen i landet när det gäller området. Den största staden i Ecuador, Guayaquil , ligger inom provinsen.

Guayas naturliga terrängen är mycket olika. Provinsen har inga höjder, med undantag för Coastal Range , som startar i Guayaquil och går till Manabí . De områden väster om Coastal Range är desertic , med en medeltemperatur på 23 ° C. De områden öster om området tillhör Guayas Watershed . De är ganska fuktigt och bördigt , särskilt i norra delen av provinsen, med en medeltemperatur på 30 ° C i fuktiga säsongen (december-maj) och 25 ° C i den torra säsongen (juni-november).

Förspanska kulturer:
Personen kulturen lever i Guayas är Huancavilca kultur. Exakt innan Europeiska upptäckten av Amerika, var Huancavilca kultur som lever i provinsen. De är förfäder till en stor del av befolkningen i provinsen.

Spanska erövringen och självständighet:
Guayaquil grundades den 14 Augusti 1534 (dess fundament firas den 25 juli). Under spanska erövringen blev Guayaquil en av de viktigaste hamnarna i Sydamerika . Staden blev fria den 9 oktober 1820, och Guayaquil avdelningen (en av de ursprungliga underavdelningar i Ecuador) grundades strax därefter. Det bestod i Manabí provinsen , och Guayaquil provinsen, som senare döptes Guayas. I Guayaquil provinsen ingår territorium som nu är peruansk Tumbes , och dagens Los Ríos och El Oro . Provinserna skildes från Guayas 1860 och 1884, respektive.

Urbanisering:
Guayas är den folkrikaste provinsen i landet. Under de senaste decennierna har det skett en massiv lämna landsbygden områden till de större städerna (särskilt Guayaquil ). Detta har skapat ett problem i Guayaquil, eftersom de flesta invandrare flyttar till tätbebyggda områden, skapa kåkstäder , utan tjänster som vatten eller elektricitet .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar