Sidor

fredag 12 augusti 2011

Kemijärvi. (Finland)

Kemijärvi ( enaresamiska : Kemijävri , nordsamiska : Giemajávri ) är en kommun i Finland och den nordligaste staden i Finland.

Den ligger i provinsen av Lappland . Kommunen har en befolkning på 8426 (31 januari 2011) och täcker en yta på 3,931.44 kvadratkilometer (1,517.94 sq mi), varav 425,84 km 2 (164,42 sq mi) är vatten.

Den befolkningstätheten är 2,4 invånare per kvadratkilometer (6,2 / sq mi).
Kringliggande kommuner Pelkosenniemi i norr, Salla i öster, Posio i söder och Rovaniemi i väster.
Kommunen är enspråkigt finsk .

Byar i området i kommunen Kemijärvi är Halosenranta, Hyypiö, Isokylä, Joutsijärvi, Juujärvi, Kallaanvaara, Kostamo, Leväranta, Luusua, Oinas, Perävaara, Ruopsa, Räisälä, Sipovaara, Soppela, Tapionniemi, Tohmo, Ulkuniemi, Varrio och Vuostimo .
Den första permanenta nybyggaren invånare i Kemijärvi var Paavali Ollinpoika Halonen , som flyttade från regionen Uleåborg, från Niskakylä, Utajärvi till Kemijärvi ca 1580. Hans hustru var Anna Laurintytär Halonen och deras barn var Paavo, Olli och Pekka Halonen. Paavali bostadsort är känd idag som Halosenranta. Eftersom de första nybyggarna flyttade till Kemijärvi, var området inte bebos av samerna längre, men Ämmänvaara inom kommunen är en urgammal uppoffrande plats samer.

I Kemijärvi järnvägsstationen har persontrafik tåg till Rovaniemi (anslutning med övernattning trafik till eller från Helsingfors). Den direkta nattåg trafik mellan Kemijärvi och Helsingfors var kontroversiellt tillbaka i september 2006, med VR (finska järnvägen) som anger att nya sovvagn tåg inte kan fungera med diesellok som behövs för den icke-elektrifierade järnvägen norr om Rovaniemi.

Från och med sommaren 2007, verkar framtiden för Kemijärvi s nattåg tjänster mer säker, transport-och kommunikationsministeriet och VR har nått ett avtal om partiellt offentlig finansiering av tjänsten.

Den östra Lappland område där Kemijärvi ligger är känt för den närliggande skidorter Suomu , Luosto, Pyhä och Salla, liksom Ruka i Kuusamo regionen. Den vackra sjön Kemijärvi , intill staden Kemijärvi, är mycket uppskattad som en plats att besöka under sommaren. Lake Kemijärvi, en del av Kemi älv, är omgiven av berg och stora skogar. Vanliga fiskar som finns arter är gädda , abborre och öring . Också för närvarande Kemijärvi är den nordligaste kända sjön i Finland med en inhemsk befolkning Zander (även känd som gös eller gös ). Andra populära sommar fritidssysselsättningar förutom fiske vandring, trekking, segling och jakt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar