Sidor

måndag 15 augusti 2011

Kerkrade. (Nederländerna)

Kerkrade ( Limburgish : Kirchroa ) är en stad och en kommun i sydöstra Nederländerna .

Det är den västra halvan av delat regionen och de facto staden, tillsammans med den östra halvan, tyska staden i Herzogenrath . Det ursprungliga namnet på den odelade kommunen under heliga romerska riket var Herzogenrath.

Numera två städer, inklusive avlägsna förorter "byar", har en sammanlagd befolkning närmar sig 100.000.

Historien om Kerkrade är nära förbunden med den i intilliggande staden Herzogenrath , precis över den tyska gränsen. Herzogenrath började som en lösning, heter Rode, nära floden Worm (eller Wurm på tyska) på 11-talet. I 1104 Augustinian munkar grundade ett kloster, som kallas Kloosterrade, väster om denna uppgörelse.

Den hette 's-Hertogenrode eller 's-Hertogenrade (nederländska: hertigens Rode ) efter hertigdömet Brabant tog kontroll över regionen, på franska kallades det Rolduc (Rode-le-Duc) . Liksom är fallet för många delar av södra Nederländerna , bytt ort händer flera gånger under de senaste århundradena. Det var under spansk kontroll från 1661, Österrike mellan 1713 och 1785 och franska mellan 1795 och 1813. År 1815, då Konungariket Nederländerna bildades var gränsen dras genom Herzogenrath, den västra delen är Kerkrade.

I det 18th århundradet munkarna i Rolduc började i liten skala kolgruvor . Fler moderna utnyttjande av andra startade 1860, vilket Kerkrade att växa betydligt, särskilt som en följd av permanent lösning av främst södra Europa gruvarbetarna i denna nordeuropeiska plats. När Willem Sophia gruvan öppnades omkring 1900 växte staden ännu snabbare, absorberande gamla byar som Chèvremont. Under årtiondena efter 1960 var alla gruvor i Limburg stängt.

En av de äldsta byggnaderna i kommunen är Oud Ehrenstein, ett slott vars ursprung ligger i det 14th århundradet.

En del av gränsen mellan Nederländerna och Tyskland går längs mitten av gatan Nieuwstraat / Neustraße. På grund av relativt obegränsad gränsöverskridande resor inom EU , var denna gräns i många år märkt endast med en låg mur, ca 30 cm hög, springa längs gatan. Det fanns en separat 2-vägs vägen på varje sida, och bilar var tvungna att passera genom de officiella gränsövergångarna, men fotgängare kan lätt kliva över muren (även om det fanns tecken informera om gränsen).

År 1991 beslutades att ta bort väggen helt. Nieuwstraat / Neustraße är nu en enda två-vägs väg, med det extra utrymmet nu upptagen med träd och cykelbanor. Gränsen är omärkt, och korsas även när man går runt en rondell eller omkörning ett fordon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar