Sidor

lördag 13 augusti 2011

Kirkenes. (Norge)

Kirkenes ( finska : Kirkenes , samiska : Girkonjárga ) är en stad i kommunen i Sør-Varanger i länet i Finnmark längst nordost om Norge .

Staden har en befolkning på cirka 3300, som expanderar till ca 7300 om de närliggande förorterna av Hesseng, Sandnes och Bjørnevatn ingår.

Området runt Kirkenes var en gemensam norsk-ryska distriktet fram till 1826, då den nuvarande gränsen avgjordes.

Det ursprungliga namnet på udden var Piselvnes, men detta ändrades till Kirkenes (som betyder "kyrkan udde") efter att kyrkan byggdes 1862.

Under ockupationen av Norge av Nazityskland , var Kirkenes en av många baser för den tyska Kriegsmarine och Luftwaffe : s Jagdgeschwader 5 , och bortsett från det, tjänade det område som en huvudsaklig bas för leveranser till Murmansk fronten. Enligt uppgift Kirkenes är näst efter Malta på en lista över europeiska städer upplever flyganfall larm och attacker, med mer än 1000 larm och 320 attacker luft.

Staden togs över av Röda armén den 25 oktober 1944 som den tyska Wehrmacht sköts ut och flydde området efter att ha förstört de flesta av de återstående infrastrukturen. Endast 13 hus överlevde kriget. Nära staden finns ett minnesmärke över 11 frihetskämpar som hjälpte partisanerna samla in information om den tyska ockupationen.

Under sommaren 1943 sin verksamhet upptäcktes och många av dem sändes till en fånge-of-war läger nära Kirkenes. Efter en krigsrätt de 11 dömdes till döden och dödades nära minnesmärke plats den 18 augusti 1943. När den gemensamma grav öppnades år 1946 fann man att männen hade blivit slagen till döds. Efter obduktionen och minnesgudstjänst i kropparna återvände till sina gårdar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar