Sidor

tisdag 16 augusti 2011

Laval. Quebec. (kanada)

Laval ( franskt uttal: [Laval] ) är en kanadensisk stad och en region i sydvästra Quebec .

Det är den största förorten Montreal , den tredje största kommunen i provinsen Quebec, och den 14: e största staden i Kanada med en befolkning på 368.709 under 2006 .

År 2011 är befolkningen av förorten uppskattas till 398.667.
Laval är geografiskt åtskild från fastlandet i norr av Rivière des Mille Îles , och från ön Montreal i söder av Rivière des Prairies . Laval upptar alla Île Jésus liksom Îles Laval .

Laval utgör regionen 13 av de 17 administrativa regioner i Quebec samt ett område som motsvarar en regional län kommun (TE) och folkräkningen division (CD) med geografisk kod 65.


De första europeiska bosättarna var jesuiterna år 1636 när de beviljades en seigneury där. Jordbruket dök först upp i Laval 1670. I 1675, François de Montmorency-Laval fick kontroll över seigneury. I 1702 en socken grundades, och tillägnad Saint-François de Sales .

De första kommunerna på ön skapades år 1845, efter nästan 200 år av en lantlig karaktär. Den enda tätorten på ön Sainte-Rose , inkorporerades som en by i 1850, och förblev som den viktigaste gemenskapen för resten av århundradet. Med början av 20-talet kom urbaniseringen . Laval-des-Rapides blev Lavals första staden i 1912, följt av L'Abord-à-Plouffe beviljas byn status tre år senare. Laval-sur-le-Lac grundades i Samma år på sin turist-baserad ekonomi från Montrealers. Laval började växa under de följande åren, på grund av sin närhet till Montreal som gjorde det till en idealisk förort.

För att hantera problem som orsakas av urbanisering, skedde sammanslagningar, L'Abord-à-Plouffe samman med Renaud och Saint-Martin att skapa staden Chomedey 1961. Sammanslagningen visade sig vara så framgångsrikt för kommunerna inblandade att Quebec regeringen beslutat att slå samman hela ön till en enda stad Laval 1965. Laval fick sitt namn efter den första ägaren av Île Jésus, François de Montmorency-Laval , den första romersk-katolsk biskop i Quebec . Vid den tiden hade Laval en befolkning på 170.000. Laval blev en regional län Kommun 1980. Dessförinnan var det län Laval.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar