Sidor

onsdag 24 augusti 2011

Nordland. (Norge)

Nordland är ett län i Norge i den norra Norge regionen, som gränsar Troms i norr, Nord-Trøndelag i söder, Norrbottens län i Sverige i öster, Västerbottens län i sydost, och Atlanten ( norska Sea ) i väster. Länet var tidigare känt som Nordlandene amt .
Länsstyrelsen är i Bodø . Fjärrkontrollen arktiska ön Jan Mayen har administrerats från Nordland sedan 1995.
I den södra delen är Vega , listat på Unescos världsarvslista lista. Historien om Nordland är en berättelse om gåvor från havet: En av de mest produktiva haven i världen med mat hela året sedan urminnes tider, skapar samma hav ett klimat mer moderat än någon annanstans i Arktis, även berggrunden sig berikas av havet levande organismer miljoner år sedan i den geologiska förflutna.

Stadsdelar:
Länet är indelat i traditionella distrikt. Dessa är Helgeland i söder (söder om polcirkeln ), Salten i centrum, och Ofoten i nordost. I nordväst ligger skärgårdar Lofoten och Vesterålen .

Geografi:
Nordland ligger längs den nordvästra kusten av skandinaviska halvön i norra Norge . På grund av det stora avståndet till tätbefolkade delarna av Europa, är detta en av de minst förorenade områden i Europa. Nordland sträcker sig cirka 500 km från Nord-Trøndelag till Troms . Avståndet på väg från Bindal i söder av länet till Andenes på den norra spetsen är ungefär 800 km. Nordland har en oländig kustlinje med många fjordar . Från söder till norr, de viktigaste fjordarna är Bindalsfjord, Vefsnfjord , Ranfjord , Saltfjord - Skjerstadfjord , Folda , Tysfjord , Ofotfjorden (den längsta) och Andfjord , som delas med Troms län.

Den mest kända är kanske Vestfjord , som egentligen inte är en fjord, men en öppen sträcka av havet mellan Lofoten ögruppen och fastlandet. Den Raftsundet sundet , med dess berömda gren Trollfjorden , är den kortaste vattenvägen förbinder Lofoten och Vesterålen. Den kontinentalsockeln är mycket smal väster om Andenes är ingen annanstans i Norge den djupa havet bara några miles från stranden. Saltströmmen bubbelbad är precis sydost om Bodø , och Moskstraumen ligger i södra Lofoten.

Branta berg nära havet och en nästan platt låglänta området mellan bergen och havet ( Strandflaten , kustnära brätte) är mycket typiskt för den långa kusten i Nordland, och Strandflaten ofta fortsätter ut från land, är resultatet ett stort antal öar (skär ), varav Helgeland har tusentals, dessa öar är oftast bergiga, men med mindre eller större strandflate områden. Den södra delen av Norges största ö (bortsett från Svalbard ), Hinnøya är i Nordland, som är den tredje största ön, Langøya .

I fjordarna är kustnära brättet mycket mindre utvecklade: Det kan finnas en mer gradvis sluttning, med kullar, mot bergen, eller ingen lågland alls. Det finns ofta dalar i spetsen av fjordar (fjorden är en förlängning av dalen), vanligtvis med en flod i mitten av dalen.

Mo i Rana , Mosjøen och Rognan ligger i dessa dalar. Norges näst största glaciär , Svartisen, den näst största sjö, Røssvatnet , och den näst djupaste fjord, Tysfjord (897 m) ligger alla i Nordland. Den största floden (vattenflöde) är Vefsna som utgör Laksforsen vattenfall .

Den Saltfjellet bergskedjan bildar en naturlig gräns mellan Helgeland och Salten, och är där Polcirkeln skär genom länet. Den västra delen av fjällkedjan domineras av branta berg och vikar fjorden, med glaciärer som sträcker sig mot havet, medan den östra delen av bergen är mer mild och rund, med viss skogsklädda dalar och lämpar sig väl för vandring. Interiören i Nordland, mot gränsen till Sverige , domineras av Kjølen bergen ( Skanderna ). Det högsta berget i Nordland är Oksskolten (1915 m / 6300 m) i Okstindan intervallet, den näst högsta är Suliskongen (1907 m) i Fauske, och den tredje är Storsteinfjellet (1894 m) i Narvik. Stetind i Tysfjord har röstats fram som Norges nationella berg.
Det finns många glaciärer i bergen, som Blåmannsisen , Okstindbreen , Sulitjelmaisen och Frostisen - 7 av 15 största glaciärerna i kontinentala Norge ligger i Nordland.

Natur:
Havet längs kusten har ett rikt marint liv, och torsk fiske i Lofoten har pågått i mer än 1000 år. Förutom torsk , sej , kolja , sill , varg fisk och hälleflundra är alla vanliga längs kusten och i fjordarna. Nordland har också många sjöar. Den största djupt vatten korallrev ( Lophelia pertusa ) i världen, Røst revet 40 km lång, ligger väster om Røst och skyddat från trålning sedan 2003.Kust Nordland har den högsta tätheten av havsörnar i Europa. Det finns miljontals sjöfåglar, öarna i Røst har den största kolonier i Norge med cirka en fjärdedel av alla sjöfåglar i kontinentala Norge, förmodligen mest känd för Lunnefåglar och storskarv . Lovund har också en välkänd koloni av lunnefåglar.

Utter är mycket vanliga längs kusten och fjordarna, liksom tumlare , sälar , det finns även tätningar . Den största fisk i havet är brugd , som jagades i tidigare dagar. karaktär fåglar längs kusten, vanlig i alla områden, inklusive fjordarna, är måsar , Strandskata och polartärna och Gråhäger har också blivit vanligare. Den Eagle-owl har ett starkt fäste längs Helgelandskusten, rovdjur fåglar som Kungsörn , jaktfalk och pilgrimsfalk . häckar i vissa otillgängliga områden Späckhuggare är vanliga längs kusten och i Vestfjord-området (även i fjordarna) på vintern, och världens största rovdjur, Sperm Whale , jakten på bytesdjur i de djupa vattnen väster om Andøya . Tysfjord och Folda fjorden är hem till världens nordligaste hummer befolkningen.

Gran skogsareal har blockerats av Saltfjell och Kjølen berg, vilket granskog naturligt växer bara i Helgeland, men är vanligen planteras i hela länet av ekonomiska skäl, gnistor viss debatt. Sitka gran också är vanligt planteras i Nordland, särskilt i kustområden . De kustområden som tillhör den skandinaviska kustnära barrskogar ekoregion , några små områden har klassificerats som regnskog med botaniska kriterier samt uppgifter precipitaiton. Inland upp till barrträd trädgränsen hör till den skandinaviska och ryska taigan ekoregion, medan höglandet och bergen tillhör den skandinaviska skogen fjällnära björk-och gräsmarker ekoregion.

Andra vanliga träd i Nordland är björk , rönn , sälg , gråal , hägg , asp och tall , mer sällan är Wych alm och hassel (ELM norr till Beiarn , hassel norr till Steigen , små blad kalk norr till Brønnøy , skog äpple norr till Moskenes ). Den Nordland oxel ( Nordlandsasal ) är en av mycket få endemiska träd i Norge, och bara växer i Bindal i Nordland.

I bergsområden i inlandet, renarna kan ses (dessa har samiska ägare), jagas av den inhemska järv. Det finns också några brunbjörnar i det inre. Den arktiska räven är nu utrotningshotad på fastlandet, men några finns kvar i dessa bergsområden, särskilt i Børgefjell bergen. röda rävar , älgar , harar , ekorrar , små gnagare , mård (inland dalar) och stoats är alla vanligt i skogarna. Som av 2008 fanns det minst 50 lodjur i Nordland som bor i skogarna i alla Nordland utom Lofoten och Vesterålen. I låglänta områden, rådjur rådjur nu förekommer i större delen av Nordland, och kronhjortar ses i den södra delen av Nordland. Den Badger och Common huggorm har sin nordligaste livsmiljö i sydliga kustområdena i Nordland. Gray Wolfs har observerats i inland Helgeland .
Det finns få arter av groddjur , även om vanlig groda är vanligt i alla Nordland utom berg områden, och den släta vattensalamander har sin nordligaste livsmiljö i världen i floden Vefsna . Det finns 6 nationalparker i eller delvis i, Nordland. Från söder till norr, det är Børgefjell nationalpark , Lomsdal-Visten nationalpark (9 maj), Saltfjellet-Svartisen nationalpark , Junkerdal nationalpark, Rago nationalpark och Møysalen nationalpark . Nationalparken centrum för Nordland ligger i Saltdal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar