Sidor

måndag 29 augusti 2011

Önnestad.

Önnestad är en tätort i Kristianstads kommun i Skåne län, belägen 14 kilometer väster om Kristianstad.

Önnestad har bra kommunikationer i form av cykelväg till Kristianstad och buss till Kristianstad och Hässleholm.

I Önnestad finns bibliotek, bank, förskola, 0-9 skola, affär, bensinmack, byggmarknad m.m.

Grannskapet präglas av jordbruksnäringen, men i samhället finns också verkstadsindustri som Smekab AB, DB Schenker, Swerock (bergtäkt och betongstation) och Skanska (bergtäkt och asfaltverk).

I Önnestad finns också en av landets äldsta folkhögskolor samt en gymnasieskola med inriktning mot jordbruk och hästskötsel. De sista åren har Önnestad fått ökad attraktionskraft och nybyggnation i form av nya villor är ett påtagligt bevis på detta.

Önnestad ligger utmed Skånebanan och inom ramen för Pågatåg Nordost så ingår Önnestad bland de orter som ska få tågstopp, vilket beräknas ske december 2013. Trafikverket utreder därför hur stationsområdet ska byggas.
I dag ligger mötesspåret i Önnestad utanför samhället och därför kommer mötesspåret att förlängas med cirka 700 meter så att stationen får ett mer centralt läge.

Med under 10 minuters pendlingstid med tåg till Kristianstad och cirka 15 minuter till Hässleholm skulle ett tågstopp kunna göra Önnestad till en mycket viktig bostadsort i Kristianstads kommun och nordöstra Skåne.
I samhället är också fotbollsklubben Önnestads BI verksam, vilken spelar sina hemmamatcher på Önnevallen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar