Sidor

tisdag 23 augusti 2011

Oppland. (Norge)

Oppland är ett län i Norge , som gränsar Sør-Trøndelag , Møre og Romsdal , Sogn og Fjordane , Buskerud , Akershus , Oslo och Hedmark .

Länsstyrelsen är i Lillehammer . Oppland är, tillsammans med Hedmark , en av de enda två kustlösa länen av Norge .

Oppland sträcker sig från sjöarna Mjøsa och Randsfjorden till bergen Dovrefjell , Jotunheimen och Rondane .

Länet är konventionellt uppdelade i traditionella distrikt. Dessa är Gudbrandsdalen , Valdres , Toten , Hadeland och mark .

Oppland inkluderar städerna Lillehammer , Gjøvik , Otta och Fagernes , och Norges två högsta berg, Glittertind och Galdhøpiggen .
Flera museer och andra sevärdheter ligger i Oppland och turismen är viktig för ekonomin, Valdres och Gudbrandsdalen är populära attraktioner. Den Gudbrandsdal omger floden Gudbrandsdalslågen och inkluderar byarna Øyer , Dovre och Dombås . Valdres omfattar det område som sträcker sig från Jotunheimen ner till Bagn på Begna floden. Det är en välkänd plats för skidåkning och vintersport. Den största tätorterna i detta område är Beitostølen och Fagernes . Åtta av de tio högsta bergen i Norge ligger i den västra delen av Oppland.

I nordiska gånger de inre delarna av Norge kallades Upplǫnd "övre länderna". Det första elementet är Upp "övre". Den sista delen är lǫnd , pluralformen av "mark".
I 1757 de inre delarna av de stora Akershus amt skildes, och fick namnet Oplandenes Amt . Denna delades år 1781 i kristna Amt (uppkallad efter kung Christian VII ) och Hedemarkens Amt . Namnet / form ändrades till Kristians Amt 1877 (efter en officiell stavningsreformen som förändrade ch till K - se även Kristiania , Kristiansand och Kristiansund ).

År 1919 namnet Kristians Amt ändrades (tillbaka) till Opland fylke , och formen Oppland avgjordes 1950.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar